Öppet möte om massprotesterna i Brasilien: ”Revolutionärer vaknar fyllda av energi”

Bild

Från den brasilianska sektionen av CWI var Marcus Kollbrunner och Cristina Fernandes i Sverige och bjöd på intressanta föreläsningar om massprotesterna i Brasilien. I torsdags, den 11 juni, arrangerade Rättvisepartiet Socialisterna ett öppet möte i Husby Träff.

– Det är inte ofta revolutionärer vaknar fyllda av energi, började Cristina Fernandes sin introduktion. Detta har nu ändrats.

Cristina berättade om hur rörelsen växt fram och vad den åstadkommit under den senaste tiden, hur protesterna övergick från att vara mot prishöjningar i kollektivtrafiken till att börja ställa socialistiska krav. Proteströrelsen började kritisera de stora kostnaderna det kommer att innebära för Brasilien att bygga enorma arenor för fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016, istället för att satsa på bättre sjukhus, skolor och transporter. Cristina tog även upp det våld av stat och polis som tagits till, med vanlig ammunition, tårgas och arresteranden av fredliga demonstranter och journalister.

Marcus Kollbrunner fortsatte med att berätta om hur det politiska landskapet har förändrats sedan 1990-talet och hur ekonomin har förändrats. Då Brasilien red på den globala tillväxtvågen ökade räntorna, men även minimilöner och bidrag. Det har därefter lett till kraftigt ökad konsumtion och ökade skulder. Missnöjet mot regeringen som byggts upp under längre tid har nu exploderat, samtidigt som regeringens sammansättning är instabil. Avslutningsvis betonade Marcus vikten av att vänstern slutar slåss internt för att inte rörelsen ska gå förbi dem. 

Därefter gjordes inlägg från flera av deltagarna, frågor kom upp och besvarades. Vi konstaterade att rörelsen inte är över än, och att även om protesterna dragit sig tillbaka lite från gator och torg så har Brasiliens arbetare börjat engagera sig mer fackligt. Medan vi satt och pratade fick vi nyheter från den landsomfattande protestdag som samtidigt ägde rum och att tiotusentals anställda gått ut i en endagsstrejk.

Tilde Sohlberg

Foto: Johanna Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s