Husby enas för skola, jobb och upprustning

Krav på jobb åt alla och likvärdig utbildning åt förortens unga, stod i fokus när arbetsgruppen för ett stadsdelsråd på ett stormöte i tisdags med mindre tillägg antog en plattform och första kampanjplan. Cirka 60 personer deltog, varav 45 anmälde att de ville vara aktiva i kampanjen.

Bild”Öppna Dalhagsskolan” blir nu en första kampanjfråga, där den skola som länge stått tom föreslås bli ett allaktivitetshus för utbildningar, läxhjälp, lokalt utvecklingsarbete och mötesplatser för alla åldrar, kultur och idrott. Det är, som mötets ordförande Arne Johansson (RS) sade, absurt att någon ska behöva gå arbetslös i ett Stockholm som växer med ett nytt Malmö vart tionde år. Med en politik för att bygga bort den extrema bostadsbristen och öka bemanningen i den skola, vård och omsorg där personalen idag överallt talar om en outhärdlig situation skulle också alla kunna garanteras riktiga jobb.

Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah kritiserade det otillräckliga stödet till elever och skolor med 30-40 hemspråk, samtidigt som staten stöder individuell läxhjälp åt de rikas barn med RUT-avdrag. Nya lokaler för läxhjälp och mötesplatser i de idag tre stängda skolorna på Järva; Dalhagsskolan i Husby, Bredbyskolan i Rinkeby och Bussenhusskolan i Tensta, menade han redan i det första inlägget vara särskilt viktiga i områden där många stora familjer är mycket trångbodda. Det var i diskussionen tydligt att många fortfarande var frustrerade både över kravallerna som ägde rum tidigare i år, men också över polisens våldsamma agerande i frågan. “Vill vill se en demokratiskt kontrollerad närpolis, inte militariserade insatsstyrkor”, sammanfattade mötet.

När plattformen, enhälligt hade röstats igenom på mötet diskuterades vad som bör göras härnäst. Mötet enades om att driva en kampanj för att öppna Dalhagsskolan och att samtidigt kräva ett öppet möte med Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för att diskutera Husbybornas krav på jobb, likvärdig skola och en social utveckling på ortens villkor efter vårens kravaller – vilket också fick stöd av Galina Monsalves från stadsdelsnämndens S-grupp.

Beslut togs också om att delta med en delegation från Husby i den manifestation som Folkkampanj för Gemensam Välfärd ska genomföra den 21 september.

RS Husby

Foto: Anna Löfgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s