Tusentals demonstrerade mot sexuellt våld – för en samtyckeslag

Allmänheten rasar mot den senaste våldtäktsdomen där den 27-åriga våldtäktsmannen friades trots kvinnans upprepade nej. Detta väckte en oerhörd vrede hos många och därför slöt över 3000 upp på Medborgarplatsen den 18 januari för att manifestera mot sexuellt våld – för en samtyckeslag.

Dagen innan manifestationen uttalade sig Thomas Bodström och Johan Hakelius i Nyhetsmorgon om våldtäkt och samtyckeslagen. De förlöjligade förslaget och dömde ut manifestationen på förhand. De ansåg att lagförslaget var en överdrift och att den inte skulle bidra till en förändring för de utsatta.

Demo 18jan IMG_0769
Flera tusen slöt upp för att demonstrera.

Att över 3 000 demonstrerade i lördags, visar på att det är många som vill införa en samtyckeslag. Vi samlades för att visa politiker och rättsväsendet att vi har fått nog, att våld mot kvinnor måste tas på allvar.
Det var ett flertal organisationer och privata eldsjälar som stod bakom manifestationen.
Stämningen på plats gav en stark känsla av gemenskap och solidaritet. Det var en blandad folksamling av människor i olika åldrar.
Det hölls starka tal och flera artister var på plats. Bland annat lästes olika våldtäktsmål och personliga berättelser upp, vilket gav en djupare bild av de brott som många, framförallt kvinnor blivit utsatta för.
En av talarna som fick enormt gehör av folkmassan var Gudrun Schyman: ”Våldtäkter är en del i ett systematiskt våld som drabbar kvinnor globalt. Kriget mot kvinnor som skördar fler dödsoffer än någon epidemi eller något krig någonsin har gjort”.

Demo 18 jan IMG_0676
Budskapet är tydligt: Ett nej är ett nej.

Talin Davidian från TRIS – Tjejers rätt i samhället. menade att vi borde ha kommit längre i dagens samhälle, att vi för länge sedan borde ha infört basala mänskliga rättigheter för kvinnor.
Hon uttryckte därför att en samtyckeslag var självklar och tog upp våldtäktsdomen där flera män som tryckte upp en glasflaska i en 15-årings underliv friades.
Talin Davidian belyste att om det istället hade varit en grupp kvinnor som tryckte upp en glasflaska i en man, skulle kvinnorna dömts som skyldiga.
Hon yttrade att detta berodde på att kvinnor till skillnad från män ses som objekt, att kvinnor inte är fullständigt mänskliga.
Moderaterna och Socialdemokraterna är fortfarande emot en samtyckeslag, en lag som skulle innebära att ansvaret läggs på den åtalade istället för på offret. Flera av talarna krävde svar från dessa politiker om huruvida de kommer ändra sig i frågan.
En av talarna, professor i straffrätt Madeleine Leijonhufvud, menade att som det ser ut nu kan det inte bli mycket värre för offren och lagen måste därmed förändras.
En annan talare, polisen Martin Marmgren som varit med i åtskilliga utredningar gällande sexualbrott, gick fram till mikrofonen och sa: ”Det är fullt lagligt att ha sex med någon som inte vill idag, därför är jag för en samtyckeslag”.

Demo 18 jan IMG_0780
Demonstrationen visade tydligt att det finns en stor ilska mot kvinnoförtrycket och sexismen i dagens samhälle.

Det är fantastiskt att se hur folkets engagemang ökar trots nyliberalismens fortsatta frammarsch i samhället.
I en tid när feminismen attackeras och även SVT frågar om den har gått för långt, så kräver samtidigt majoriteten av de etablerade partierna en samtyckeslag.
I en tid när Sverigedemokraterna ökar i opinionsmätningar, kan vi samla 20 000 som svar på nazisternas attack.
Det börjar växa fram en kamp och en vilja till förändring hos människor idag, vi börjar organisera oss emot rådande förtryck – vi har fått nog och vi gör våra röster hörda.
Vi går inte på myten om att män är oförstående varelser som inte kan hålla sin sexuella lust i schack, är en inte kapabel till att förstå vad ”nej” betyder i sammanhanget behöver en vård och borde dömas till det.
Därför måste domare förstå att skulden ska läggas hos den som våldtar och inte på offret.

Men kampen slutar inte här, vi ska inte enbart kämpa med att införa samtyckeslag.
Vi har fått nog av det sexistiska rättssystemet och vi måste krossa objektifieringen av kvinnan, men även den normbildning som finns gällande sexualitet som konstrueras av samhället.

Victoria Thimander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s