Elevkamp mot rasismen

Intervjuer med elever mot rasismen: Den senaste veckan har elever i Stockholm givit antirasismen nytt liv. Den 25 mars blockerade 100 elever ingångarna till Globala gymnasiet så att SDU inte kunde komma in och ha bokbord. Samma natt hade minst fyra gymnasieskolor dränkts av nazistpropaganda på fasaderna. I Kärrtorps fall var det åttonde gången och där hade direkta hot även sprayats, en elev hade nazisterna sprayat namnet på. De mest drivande antirasisterna på skolan fick nog och ordnade en manifestation på skolgården den 28 mars. Samtidigt manifesterades det på Fredrika Bremer i Haninge – även den skolan drabbad av nazistklottret.

Bild

Julieta Cederlöf, Studenter mot rasism på Kärrtorps gymnasium, inledde manifestationen som fått flera hundra elever att gå ut i solskenet på skolgården. Även elevrådsordförande talade, andra elever och föräldrar från Kärrtorp samt från andra skolor, Enzo Costa från Studenter mot rasism, Ammar Khorshed från Linje 17 mot rasism och även en av rektorerna talade. Så här upplevde några av eleverna demonstrationen, för flera av dem var det första gången de demonstrerade:

Bild

Emelie:

– Bra att skolan säger ifrån och att eleverna har dragit igång det här själva. Vi orkar inte med massa nazistiskt klotter. Det har pågått ett öppet samtal om det här inne på skolan. Jag har demonstrerat en gång förut, på Kärrtorps IP – det var häftigt.

Nathalie:

– Det här är bra men jag trodde att vi skulle vara ännu fler. Det är väldigt viktigt att markera mot nazismen. Det var dåligt att skolledningen inte accepterade närvaro på denna manifestation som giltig frånvaro från lektion. Vår lärare sa att skolledningen var emot men hon sa att vi fick gå ändå.

– Efter den 15 december kände jag mig otrygg här i området, men det gick över efter den stora demonstrationen den 22 december. Vi är så mycket starkare än dem.

Bild

Niklas: 

– Jättebra att min skola ställer sig upp mot nazism eftersom att vi varit så utsatta. I tisdags var varenda dörr på hela skolan täckt med SMR-affischer. Det här har diskuterats jättemycket. Jag kan tänka mig att demonstrera mer för nu får det vara nog.

Sara, Sara och Amanda:

– Det är jättebra att folk alla kommit ut och visar var man står i det här. Innan visste man inte var folk ansåg, det är skönt se så många här.

– Också visar vi att vi inte håller tyst. Fler vara med. Nu var det hälften som stannade kvar i klassrummet.

– Vi var med och demonstrerade den 22:a. Det kändes bra, svenskar är ju inte så organiserade annars.

Bild

Olivia, Sofia och Helen:

– Det känns underbart att så många är här. Vilken känsla det är att få var med och göra skillnad! Vi är säkert med på flera demonstrationer.

– Det har varit jobbigt att komma hit och se deras hatiska tecken. Jag är blond och blåögd och ändå har det varit jobbigt, också för att en tänker på hur vänner och klasskamrater känner.

– Vi har pratat mycket efter första attacken men det tog ett tag att få folk att reagera. Många blev osäkra.

– Vi upplever att den synliga rasismen har ökat. Värderingarna har nog funnits där hela tiden och nu kommit till ytan.

 

Samtidigt på Fredrika Bremer gymnasiet i Haninge:

Bild

 

Blockad på Globala Gymnasiet som stoppade SDU:

Bild

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s