Stor stöddemonstration för de strejkande tågarbetarna

Cirka 400 personer samlades idag den 18 juni i centrala Stockholm för att delta i SEKO Stockholms stöddemonstration för de strejkande tågarbetarna.

10259866_10203257143922069_6529412609397481420_n
Hög tid att järnvägen förstatligas.

Att så många hade tagit sig ut för att visa sitt stöd till SEKO:s strejk var imponerande med tanke på att demonstrationen ägde rum klockan 13.00 på en vardag.

SEKO Stockholms ordförande Alexander Lindholm var den som först talade i Humlegården och som överlag höll i trådarna under demonstrationen. Han öppningstalade om det breda stöd de känner från allmänheten och om den situationen många idag lever under, exempelvis väntan vid telefon för att bli inringd till jobb.

Efter honom talade Linnea Garli, lokförare i Stockholm, om Veolias och Almegas smutskastning av de strejkande och om den ohållbara situationen som råder på arbetsmarknaden.

20140618_131237
Många slöt upp för stöddemonstrationen.

– Vi vill ha trygga anställningar, löner, pensioner och så vidare. Det finns ingen trygghet i att vänta vid telefonen på att bli inringd, eller att leva på en deltidslön, eller en pension man inte kan överleva med. Almega och Veolia är ute efter att säkra vinster till ägare och aktieägare inom en totalt avreglerad marknad. Almega tvingar oss att stoppa pendeltågstrafiken.

Efter henne läste Jenny Wrangborg upp en dikt som handlade om behovet av att tillsammans stå upp mot arbetsgivarnas attacker. Passande nog hette dikten just ”Tillsammans”.

Sista talare, innan demonstrationen skulle tåga mot franska ambassaden för att lämna över ett protestbrev till dem eftersom franska staten äger Veolia, var Stefan Hansson, LO:s förste ombudsman i Stockholm. Han betonade att det nu får vara nog på otryggheten och att LO Stockholm ger sitt fulla stöd till SEKO:s strid.

20140618_133531
Hundratals utanför den franska ambassaden i centrala Stockholm.

Sedan tågade demonstrationen mot den franska ambassaden. På plats kom ingen från den franska ambassaden ut för att möta demonstrationen. Tal hölls istället av David Eklind Kloo, ombudsman för Handels, som uttryckte sitt fulla stöd till SEKO:s strid. Han påpekade att den borgerliga regeringen har stärkt den otrygga situationen på arbetsmarknaden och att 60 procent av befolkningen stödjer strejken kontra 7 procent som stödjer arbetsgivarna. Han avslutade med att tillkännage att Handels förbundsstyrelse beslutat om sympatiåtgärder idag och möttes av stora applåder.

Mikael Rolf från Transportfemman avslutade med en hälsning till demonstrationen, SEKO har deras stöd och att SEKO:s kamp är deras kamp också.

Protestbrevet lades sedan i brevlådan till den franska ambassaden innan demonstrationen avslutades. Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till SEKO:s kamp, som inte bara rr SEKO utan är en kamp för hela arbetarklassen. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att järnvägen återförstatligas under demokratisk kontroll och rustas upp, att vinstintressen ska kastas ut från den offentliga sektorn, att privatiseringarna rivs upp samt rätten till heltid.

photo2
Joacim Cleryd.

Röster från demonstrationen:

Vi känner starkt stöd, säger lokföraren Joacim Cleryd, två dagar innan han ska strejka för första gången.

– Det viktigaste är att vi tar strid mot otrygga anställningar, något vi inte haft i vår bransch tidigare.

– Stämningen bland oss är på topp. Det kommer inte att finnas några strejkbrytare bland oss Sekoiter.

20140618_133356
Ulla Britt Salomonsson.

Ulla Britt Salomonsson, depåoperatör inom ISS Transport, var glad över den goda uppslutningen i SEKO Stockholms stöddemonstration för den pågående tågstrejken.

– Det får vara stopp nu, vi måste sätta ned foten och visa att vi inte längre accepterar otrygga anställningar och försämrade villkor när vinsterna ska gå före.

Ulla Britt har arbetat med tågstädning sedan hon anställdes av SJ 1989. Sedan städningen privatiserades 2001 och Traffic Care tog över trappades tempot hela tiden upp.

– Till slut blev det helt enkelt inte möjligt att utföra den kvalitet som kunderna krävde. Bara en liten grupp av dem som slet inom Traffic Care har idag kvar jobbet inom ISS Transport.

Precis som många andra under demonstrationen skulle hon önska att tågtrafiken åter förstatligades med trygga anställningar. Ulla Britt Salomonsson välkomnar också den stöddemonstration för pendlare och andra som Folkkampanjen för Gemensam Välfärd planerar framför Centralstationen måndag den 23 juni klockan 17.30 om strejken fortsätter och utvidgas till pendeltrafiken i Stockholm.

20140618_140248
Ylva Vendel.

– Vi inser att det är viktigt. Det kan hända oss också vid nästa upphandling om ett par år, säger Ylva Vendel, pendeltågsförare och SEKO-medlem, när Offensiv träffar henne tillsammans med sina kollegor under stödmanifestationen.

Hon menar vidare att det inte finns ett självändamål i att strejka, men att det faktiskt är nödvändigt i det här fallet.

– Det är det enda sättet som vi kan få arbetsgivarna att förstå, menar Ylva.

Framför allt reagerar hon på tågoperatörernas krav på att anställda ska kunna kommenderas ut till att jobba från olika orter och därmed tvingas till långa resor på sin fritid. I fallet med Öresundståg kan anställda tvingas att börja ena dagen i Helsingborg för att nästa dag tvingas åka 3 timmar och 20 minuter enkel väg för att börja arbetspasset i Karlskrona. Detta utan varken reseersättning eller avlönad restid. Hon anser att det inte är acceptabelt och hoppas därför att strejken blir av.

– SEKO får inte ge sig, avslutar Ylva bestämt.

RS Stockholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s