Vårdvrål mot nedskärningar

images|cms-image-000002965
Minst 500 personer deltog på Vårdvrålet, en manifestation mot de stora nedskärningarna som sargat vården de senaste åren.


En vecka innan valet, den 7 september, samlades ett hundratal aktivister inom vården för ett vårdvrål för bättre arbetsmiljö. Kraven som togs upp var tillräckliga och väl prioriterade resurser, ett hållbart arbetsliv och ökat personalinflytande.

Manifestationen var organiserad av olika gräsrots­rörelser inom vård och omsorg: Hemtjänstupproret, Sjuksköterskor ryter ifrån, Socialistiska läkare, Barnmorskor för trygg och säker vård och Inte under 24 000.

Manifestationen öppnades med en talare från Hemtjänstupproret, Malin Åkerström. Hon påtalade att över hälften av all hemtjänstpersonal lider under stress, med bland annat av sömnproblem som följd. I sitt tal kritiserade hon skarpt det tidsregistreringssystem – ParaGå – som används för att kontrollera personalens vartenda steg och varenda utförd åtgärd. Under stort bifall krävde hon att detta system skrotas och att personalen istället ges ökade rättigheter och inflytande på jobbet.

En av dem som var med och demonstrerade var sjuksköterskan Selva Antones. Hon har arbetat som sjuksköterska sedan 1981 och jobbat på äldreboende, vårdcentral och sjukhus, och sett hur situationen inom vården sakta men säkert har försämrats.
Hon påpekar att det är svårare att påverka utvecklingen på arbetsplatsen idag och att få vågar säga vad de tycker på jobbet. Hon ser också hur de utlovade löftena av Alliansen om satsningar på vården inte har blivit av.
En annan som var med och demonstrerade var Kerstin Grentzelius, sjuksköterskestudent på termin fyra på Karolinska Institutet och aktiv inom Inte under 24 000. Hon säger att hon är med för att ge stöd åt sina kollegor som jobbar inom vården. För henne handlar protesten också om ökad patient­säkerhet. Med högre löner som motsvarar det aktuella kravet på 25 000 kronor i ingångslön skulle erfaren personal stanna kvar längre på samma arbetsplats.
– Idag har vi för stor ruljans på arbetsplatserna där nya sjuksköterskor hela tiden behöver skolas in. Högre kontinuitet skulle betyda större patientsäkerhet, säger Kerstin. Hon passar också på att informera om att det hålls ett uppstartsmöte för terminen för Inte Under 24 000 måndagen den 8 september.

Barnmorskan Maria Wigbrant tog i sitt tal upp hur det borde vara en självklarhet att ha en barnmorska per kvinna under aktiv förlossning. Hon krävde att barnmorskorna måste ges förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård. En god arbetsmiljö skulle innebära både gladare och friskare personal.
Manifestationen avslutades med ett gemensamt minutlångt vrål av deltagande i riktning mot de styrande politikerna för att visa att, som Malin från hemtjänsten sa i sitt tal, ”Vårt uppror har bara börjat”. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s