SD-toppar i nya rasistskandaler

10648369_709636172418207_9019251230829304665_o
Sverigedemokraternas (SD) politiker slutar aldrig att trampa i klaveret. Nu avslöjas det att förstakandidaten i Stockholmsvalet, Christoffer Dulny, har skrivit djupt rasistiska kommentarer på hatsajter. Samtidigt fortsätter etablissemangets normalisering av rasismen genom att erbjuda ett ökat utrymme i både TV-soffor och på gatorna.

Expressen har tillsammans med Researchgruppen granskat SD:s kandidater i årets val och avslöjat att 262 av 819 (ungefär var tredje) gillar rasistiska och nazistiska sidor på Facebook, som Svenskarnas parti, Realisten och Fria Tider. Detta är alltså efter att partiledningen försökt att putsa fasaden med sin nolltoleranskampanj och ett brev som skickades 2013 till alla SD-kandidater med uppmaningen att tänka sig för innan de gillar eller delar ”ideologiskt avvikande källor”, det vill säga sådana som SD inte kan försvara i offentligheten.
Expressens granskning avslöjar bland andra SD:s förstanamn på valsedeln till Stockholms kommunfullmäktige tillika ordförande för SD Stockholm, Christoffer Dulny, med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på hatsajter som Politiskt Inkorrekt (Avpixlats föregångare). ”Invandrare är absolut värst på att ljuga” och ”araber har våldsamma gener” är bara ett par exempel. Dulny hoppade, mot SD-ledningens insisterande, av sina uppdrag.
Under veckan har ytterligare SD-kandidater avslöjats med uppmaningar om ”nackskott” på invandrare och hets mot muslimer, romer och judar. Förra veckan läckte bilder på förstakandidaten för SD i Halmstad, Catharina Strandqvist, när hon iklädd en armbindel med ett hakkors städar hemmet.
Dessa är bara de senaste exemplen på att SD inte har lyckats putsa fasaden tillräckligt framgångsrikt. Valutgången kommer troligtvis inte att påverkas av skandalerna.

Etablissemanget har gjort allt för att skapa utrymme åt Sverigedemokraternas rasism inför valet. Polisen nya taktik är att tysta, hota och gripa alla som vågar protestera mot Sverigedemokraternas tormöten. Liberala ungdomsförbundet (LUF) bjöd i förra veckan in Jimmie Åkesson till en debatt på Stockholms universitet och kallade dem studenter som protesterade för ”ett hot mot demokratin”.
Exakt en vecka innan valet upplät SVT:s Agenda utrymme på bästa sändningstid åt Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för rasistiska Ny demokrati och numera mentor för Jimmie Åkesson, att hetsa mot flyktingar och invandrare.
Sverigedemokraterna står inte ensamma i sin hets mot romska EU-migranter. Även Stockholms borgerliga majoritet har ihärdigt försvarat de brutala avhysningarna av romerna och rivningarna av deras läger. Detta har hörsammats av högerextrema krafter, som nyligen misstänks ha anlagt bränder i två av EU-migranternas läger i Stockholmsområdet. Flera har förts till sjukhus med brännskador. Polisens spontana reaktion var att anklaga romerna för vårdslöshet och att de själva skulle ha orsakat bränderna, trots att alla låg och sov.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kämpar mot SD-rasismen genom att ta debatten och avslöja dem när det krävs, men vi kämpar också mot dem som ger rasisterna utrymme för sin propagandaspridning. Det är också viktigt att sätta SD-rasismen i sitt sammanhang och att agera mot rasismen även när den kommer från mer rumsrena politiska läger.
RS varnar för den utveckling som känns igen från andra håll i Europa, inklusive våra grannländer, där hets mot invandrare och flyktingar blir ett sätt för borgerliga politiker att avleda debatten från de brännande politiska frågorna och högerpolitikens fatala misslyckanden. Det var just vad Moderaterna försökte göra med sin kampanj om ”medmänsklighet”, som i själva verket handlade om att bekräfta rasisternas problemformulering om ett falskt val mellan välfärd eller flyktingar.
RS lyfter fram ett socialistiskt program mot rasismen; för en upprustad välfärd i offentlig ägo, rätten till en anständig bostad och en inkomst att leva på för alla. Låt bankerna, spekulanterna, storföretagen och miljonärerna betala! ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s