Pjäs avslöjar ”Nya” Moderaterna

Nationalscen framför Stenen i handen på den starke, som riktar skarp kritik mot Moderaterna och kapitalismen.
Nationalscen framför Stenen i handen på den starke, som riktar skarp kritik mot Moderaterna och kapitalismen.


Stenen i handen på den starke
är en teaterföreställning av Nationalscen som är baserad på Fredrik Reinfeldts bok med samma namn.

Vi välkomnas på scen av Äkta Moderaterna som menar att regeringspartiet Nya Moderaterna har börjat ”använda sig av socialdemokratiska termer som endast förvirrar väljarna”.


Det är dags att tala klarspråk! Och det gör de. Genom att citera Reinfeldts egna ord och stoltsera med lagändringar som Moderaterna har genomfört de senaste åren lyckas gruppen med att på ett smidigt sätt gestalta hård kritik. Äkta Moderaterna som står framför oss på scenen säger sig vara en utbrytargrupp ur Moderaterna, bokstavstrogna boken de håller i sin hand som bär samma namn som deras teaterföreställning.Stenen i handen på den starke är en bok som Reinfeldt skrev 1995 och som handlar om civil olydnad.

Inför EU-valet i år gick scenens Äkta Moderaterna ut på Sergels Torg för att på ett tydligt sätt föra fram vad Moderaterna verkligen står för, liksom att ta bort politikerspråket och säga det rakt ut. Förvånansvärt nog var detta inget som uppskattades av Moderaterna. En scenkonstgrupp har utgett sig för att vara moderater under samma image och politik. Fruktansvärt! Teatergruppen Nationalscen blev därför stämda av Moderaterna för varumärkesstöld av Moderaterna, trots att de använda autentiska citat. Självklart är allt det här filmat och används i föreställningen.
På ett briljant sätt ser vi hur scenens Äkta Moderaterna propagerar för och citerar Nya Moderaterna och kämpar för deras favoritord; demokrati och äganderätt, för att sen med hjälp av små korta inspelningar från våren se deras stackars kamp slås sönder av just Moderaterna. Vad hände med en fri kultur och yttrandefrihet? Menar vårt regeringsparti att allt detta räknas som civil olydnad?
En liten detalj för alla medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna där ute: föreställning inleds med en diskussion om 1994 och extremism. Där ses tre stycken namn på vägen; Kommunisterna, Ung Vänster och Offensiv.

Äkta Moderaterna lyckas att med underbar satir och skicklighet få med publiken på tre nivåer av gestaltning.

  • Vi har vår välfärdskrossande Nya Moderaterna med Reinfeldt.
  • Vi har scenkonstgruppen Nationalscen som spelar den här föreställningen ”Stenen i handen på den starke”.
  • Vi har ”Äkta Moderaterna” som visar bilden av Moderaterna men som i själva verket är scenkonstgruppen Nationalscen.

Det blir en del roliga påhopp på sig själva som M och även på sig själva som kulturfenomen. Men även om det ibland blir enformigt och förvirrande är Stenen i handen på den starke en föreställning som alla som funderar på att rösta blått borde se för att få en klarare bild av partiet och vad en röst på Moderaterna innebär.
Rasism, Försäkringskassan, skolan, ”vänsterextremism”, demokrati och flera andra frågor hinner de med på drygt en timme i form av moderater som skådespelare kritiserandes kapitalismen. ■

Anna Belstock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s