8 000 mot rasism i Stockholm

images|cms-image-000002979
Omkring 8 000 personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att protestera mot rasism, nazism och extremhögern dagen efter valet, som en reaktion mot att Sverigedemokraterna blev tredje största parti med 13 procent i riksdagsvalet.
 Även i Malmö och Göteborg genomfördes stora antirasistiska demonstrationer dagen efter valet.

Från talarplatsen på Sergels torg skanderades ”Bort med rasisterna – nu tågar vi mot riksdagen” och alla började marschera till riksdagen med plakat och talkörer. Demonstrationens budskap var tydligt: Det är i spåren av högerpolitiken som rasismen har grott. Från talarplatsen hängde banderollen ”Rasismen symptomen, kapitalismen sjukdomen”.

Protesten arrangerades genom ett Facebookevenemang av Ship to Gaza-­aktivisten och antirasisten Dror Feiler, tillsammans med den fackliga aktivisten Bilbo Göransson som höll igång demonstrationen med appeller, talkörer och saxofonspelande.

Stämningen på demonstrationen var blandad. Många var upprörda, ledsna och vissa arga, men det som kännetecknade stämningen bäst var kämparglöden och de höga talkörerna. Rättvisepartiet Socialisterna hade bokbord med kampanjen ”Stoppa Rasismen”, vilket lockade många ungdomar till att engagera sig mot rasism och högerpolitik.
Mattias Bernhardsson talade för Rättvisepartiet Socialisterna:
– SD kan bara bekämpas genom rörelser underifrån. Vi ska inte bara ropa ”inga rasister på våra gator”. Vi måste ta asylkampen, ta kampen mot nedskärningarna och skolnedläggningarna, vi måste ta kampen för kollektivavtal och trygga jobb åt alla. Och vi måste formulera alternativet, ett antikapitalistiskt och socialistiskt alternativ, som en väg ut ur krisen, sa Mattias Bernhardsson.
Sanna Tefke talade som vårdbiträde och antirasist.
– Vi måste våga ta diskussionerna med SD:s väljare, inte i riksdagen, utan med vänner, grannar och kollegor, på gator och torg och i fikarummen. Vi ska berätta att deras ekonomiska politik inte håller, men även att det inte spelar någon roll vad det kostar, att människoliv inte ska värderas i pengar och att ingen människa är illegal. Att skattepengar investerade i människor aldrig är slösade, men att skattepengar i riskkapitalisters fickor alltid är det, sa Sanna Tefke.

– Vi behöver en landsomfattande ungdomsrörelse, främst på skolor, mot rasismen och högerpolitiken som rasismen gror ur, sa Enzo Costa, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna som talade för den breda elev- och studentorganisationen Studenter mot rasism.
På lördag är det en ny demonstration på Sergels torg klockan 13.00. Ta med kollegor, grannar, familj och klasskamrater! ■

Se fler bilder på Rättvisepartiet Socialisternas Gilla sida
Läs Studenter mot rasisms inlägg

Demonstrera på lördag! https://www.facebook.com/events/262302327312970/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s