Fortsatta protester mot SD

1118 s03 IMG_8416
SD:s valresultat på 13 procent skakade om Sverige. En vecka efter valet fortsätter den antirasistiska kampen. Uppskattningsvis 1 000 personer samlades på Sergels torg söndagen den 21 september i en demonstration mot rasism och nazism.

Ett stort antal hörsammade demonstrationens initiativtagare Bilbo Göranssons uppmaning om att tala i den öppna mikrofonen. Vittnesmålen om vad högerpolitiken banat väg för avlöste varandra; den bisarra flyktingpolitiken, trakasserier av EU-migranter, homofobin, kulturförakt, hot och våld mot aktivister och den fega vardagsrasismen.
Maria-Teresa Asplund berättade om den omänskliga behandling som utvisningshotade flyktingar får utstå och hur det genom organisering går att stoppa deportationer.
Per-Åke Westerlund, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna och författare till boken från Kungsan till Kärrtorp, riktade skarp kritik mot den aningslösa slapphet inför SD som florerat bland etablerade politiker, krönikörer och ledarskribenter.
– Antirasismen är inte välgörenhet och den är inte till för en exklusiv grupp, den behöver samla många och ge ett alternativ, sa han.

Talkörer skanderades bakom banderollen ”Folk mot hetsgrupp” som efter att talen på Sergels torg var till ända tågade till Mynttorget, precis utanför riksdagen, där appellerna improviserat fortsatte med hjälp av en megafon.
Demonstrationens yngsta talare, 11-åriga Mia Baraibar, talade både på Sergels torg och Mynttorget.
– Jag vet att nazism, rasism och sexism är fel och om SD inte kan se det, och om andra personer inte kan se det så är det dags för oss att öppna deras ögon, sa hon.

I demonstrationen förenades kampen för asyl, hbtq-personers rättigheter och det fackliga arbetet och  viljan att ta striden vidare in på arbetsplatser, i skolor och lokalt i sitt bostadsområde var stark.
Även om valresultatet blev ett bryskt uppvaknande för en del har den förlamande ilskan efter valnatten förvandlats till en möjlighet till organisering, eller som poeten Mariama Jobe uttryckte det:
– Inga rasister ska fylla våra mandat, vi i orten är trötta på ert struntprat! ■

1118 s03 IMG_8229

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s