Säg nej till miljöboven

Hur ställer sig den nya S-MP-regeringen till att helstatliga Vattenfall ämnar öppna brunkolsgruvor i östra Tyskland? Det är nog en av många frågor som Stefan Löfven och MP:s språkrör helst av allt skulle vilja slippa fatta beslut om. I valrörelsen var det som om klimat- och miljökrisen inte existerade och de etablerade partierna gjorde tystnad till en dygd när det gällde Vattenfalls brunkolssatsning. Då frågan ändå kom upp svarade Alliansen med att man ville sälja ut helstatliga Vattenfalls europeiska del. Det vill säga: Vattenfall får gärna vara en klimatskurk, bara vi slipper att framstå som de ansvariga.

När Stefan Löfven å sin sida fick frågan passade han i sakfrågan och mumlade istället att om Vattenfalls europeiska del säljs ut ska det vara ”på marknadsmässiga villkor”.

Hur som helst, det går inte längre att ducka för frågan. Regeringen har att säga sitt.

I Tyskland omfamnar Socialdemokraterna Vattenfalls brunkolssatsning. I delstaten Brandenburg, där brunkolsgruvorna finns och där Vattenfall har kolkraftverk, fungerar Socialdemokraterna som Vattenfalls kampanjorganisation. En av delstatens ledande socialdemokrater, Ulrich Freese, sitter med i styrelsen för Vattenfalls gruvbolag. ”Det här handlar inte bara om miljön, det handlar om pengar”, yttrade han i fjol och det säger väl det mesta om honom. Inte för inte kallas han för kollobbyisten (”Kohle-Lobbyist”) i Tyskland.

Som styrelseledamot i Vattenfall inkasserar Ulrich Freese ett årsarvode på 350 000 kronor. Han har också avslöjats med att ha haft en valkassa som vida överstiger andra kandidaters. Bland de som gett pengar till Freeses personliga valfond på dryga 800 000 kronor fanns en före detta Vattenfalldirektör. Med bidrag från Vattenfall vann Ulrich Freese plats i förbundsdagen (tyska riksdagen) 2013.

Efter valet 2013 gav den tyska regeringen – en koalition mellan Socialdemokraterna och CDU, de tyska Moderaterna – klartecken för Vattenfalls fortsatta brunkolssatsning.

Vattenfalls befintliga kolkraftverk i främst Tyskland släpper i dag ut 88,4 miljoner ton koldioxid per år i atmosfären. Det är nästan dubbelt så mycket som hela Sveriges sammantagna utsläpp under ett år, enligt Greenpeace. Nya brunkolsgruvor innebär ännu större utsläpp och förödelse samt tvångsförflyttningar när byar jämnas med marken.

Så det är räkenskapens dag för den nya S- och MP-regeringen: brunkol och förgiftade vinster till Vattenfall – eller miljön och framtid? Svaret borde vara givet: Nej till miljöbovens brunkolssatsning. ■

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s