9 november: Demonstrera mot rasism och nazistvåldet

2014 har inneburit en växande antirasistisk rörelse – dags att ta den vidare till att också kämpa mot rasismens grogrund, det vill säga högerpolitiken.
2014 har inneburit en växande antirasistisk rörelse – dags att ta den vidare till att också kämpa mot rasismens grogrund, det vill säga högerpolitiken.


Runt om i Europa  samlas antirasister i manifestationer den 8-9 november för att minnas nazismens offer och för att  varna för att fascismen är på frammarsch i Europa.

2014 har varit ett år inte bara av växande röstetal för Sverigedemokraterna utan också för en stark växande antirasistisk rörelse.

För ett år sedan blev det bara en dag i förväg känt att nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) tänkte marschera i centrala Stockholm den 9 november för att ta sig till den grekiska ambassaden i stöd för deras broderparti i Grekland – fascistiska Gyllene Gryning. Det var första gången som svenska nazister vågade sig på en sådan provokation på självaste Kristallnatten.
Rättvisepartiet Socialisterna kontaktade andra antirasister och tillsammans lyckades vi bli 800 personer som översköljde nazisterna med slagord, vilka svarade med ett regn av glasflaskor. Detta blev SMR:s uppladdning inför attacken i Kärrtorp den 15 december, som i sin tur besvarades med den hittills största antirasistiska demonstrationen med 20 000 den 22 december.
I år har det kommit en speciell appell från den antirasistiska rörelsen i Grekland (se separat artikel).  Redan i våras anordnande de en internationell konferens med uppåt 600 deltagare (läs Offensiv            # 1 097, den 24 april) som tog beslut att samordning behövs för att stärka antirasismen lokalt och att den 8-9 november skulle bli en internationell protestdag.

I EU-valet i maj ökade de högerextrema från 50 till 77 mandat i EU-parlamentet, främst på grund av Dansk Folkepartis, franska Front Nationals och österrikiska FPÖ:s framgångar, trots att vissa partier som Vlaams Belang i Belgien backade. Fascistiska Jobbik fick färre röster än vad partiet erhållit i de tre senaste valen i Ungern.
Nu i oktober lyckades partiet få fler borgmästarposter på landsbygden trots att röstetalet totalt föll igen. I industristaden Ozd, med en mycket hög arbetslöshet, vann Jobbik borgmästarposten efter en hotfull kampanj riktad mot den romska befolkningen.
Att det inte är fråga om några raka kurvor för fascisterna visas också från det krigshärjade Ukraina. Fascistiska Svoboda, som efter kuppen i februari satt med i regeringen ett tag, gjorde nu i helgen ett dåligt val och hamnade under fem-­procentsspärren. Ett annat högerextremt parti, Radikala partiet, gick däremot framåt och fick över 7,5 procent. Nazister från Högra sektorn och bataljonen Azov blev också invalda i parlamentet.

En studie av den europeiska politiska kartan visar sambanden mellan kapitalismens kris, vilken resulterar i hög arbetslöshet och stora attacker på välfärden, och tillväxten av högerextremism. Speciellt i länder där arbetarkampen inte har lyckats stoppa attackerna från högerpolitiken har det lett till en ökad polarisering. En fara i den politiska kris som Europa befinner sig i är inte bara högerextremisternas stöveltramp utan också att etablissemangets partier kopierar nationalismen och rasismen – så som Danmarks lagar mot flyktingar eller franska och ungerska regeringars jakt på romer.

Att rasistiska Sverigedemokraterna blev tredje största parti på 12,9 procent i det svenska riksdagsvalet i september är ytterligare ett skäl till att demonstrera den 9 november. Vi kan inte vänta i fyra år för att få till ett bättre valresultat. När vi här och nu kan vinna fler individer till den antirasistiska rörelsen behöver också siktet ställas in på att bygga ett brett politiskt alternativ som kan utmana den kapitalism som göder rasism och fascism.
Den senaste tiden har rättsväsendet återigen chockerat när de friade de tre nazisterna från SMR som den 7 december förra året överföll två män i Hökarängen på grund av deras hudfärg. Åklagaren lade först ner fallet. Detta överklagades först efter att tv-programmet Uppdrag Granskning lagt fram bevisen. Till vilken nytta?, kan man fråga sig, då tingsrätten ändå friade samtliga. Det första överfallet och misshandeln finns med på övervakningskameran.  Det andra, som klassas som mordförsök medelst kniv, styrks dels av offret – Fidel Ogu – och dels av en vän till nazisterna som vittnat mot sina kamrater. Tingsrätten säger att det inte går att säga vem som gjorde vad.
Men varför fria? Varför inte döma samtliga till till exempel medhjälp till mordförsök? Det här är ytterligare en länk i den kedja av agerande från polis och rättsväsende som ger en övertydlig bild: det går inte att lita till stat och polis i kampen mot nazismen.
Det behövs en organiserad massrörelse underifrån, mot rasism och kapitalism. Låt oss gå ut och bygga den rörelsen. Pressa fackföreningar till att ta kamp mot till exempel diskriminerande lönedumpning och utvisningar av papperslösa – för stora proteströrelser för allas rätt till anständiga jobb, bostäder och välfärd. ■


INGA FLER KRISTALLNÄTTER
– stå upp mot den växande fascismen i Europa

Demonstrera till minne av Kristallnattens offer  – mot rasism, nazism och förtryck.
STOCKHOLM: Sergels torg den 9 november kl 15.00.
GÖTEBORG: Brunnsparken den 9 november kl 14.00.
MALMÖ: Gustav Adolfs torg den 9 november kl 17.00.
LULEÅ: Gula paviljongen den 8 november kl 13.00.
Även demonstrationer i: Umeå, Visby, Helsingborg, Trelleborg och Allingsås – för tid och plats sök på ”Fackeltåg till minne av Kristallnatten” via Internet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s