Slut upp ett år efter Kärrtorp

Den 15 december ifjol attackerade nazister från våldssekten Svenska motståndsrörelsen en fredlig antirasistisk demonstration. På årsdagen samlas vi igen mot rasism, nazism och dess tillhörande våld
Den 15 december ifjol attackerade nazister från våldssekten Svenska motståndsrörelsen en fredlig antirasistisk demonstration. På årsdagen samlas vi igen mot rasism, nazism och dess tillhörande våld


För snart ett år sedan, söndagen den 15 december 2013, utförde nazistiska Svenska motståndsrörelsen ett överfall på en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Svaret blev en våg av antirasistiska demonstrationer landet runt och historiens största på Kärrtorps idrottsplats en vecka senare. Nu planeras en ny manifestation i Kärrtorp.

Händelserna i Kärrtorp – nazistattacken men framför allt gräsrotsaktivismen och att nazisterna trycktes tillbaka – blev starten på en våg av antirasistiska protester som pågick under hela 2014.
Det nazistiska mordförsöket på feminister i Malmö natten mot den 9 mars möttes av upprörda demonstrationer på flera orter, Sverigedemokraternas torgmöten under supervalåret buades ut på ungefär 60 orter och SD:s kampanjbesök på skolor och arbetsplatser möttes av protester och blockader av elever och anställda.

Linje 17 mot rasism uppstod som ett svar på den då ökande nynazistiska närvaron i områdena Björkhagen, Kärrtorp och Bagarmossen längs tunnelbanelinje 17. Under ett års tid har möten hållits varje månad och nätverket har arrangerat demonstrationer, kultur- och diskussionskvällar med jämna mellanrum.
Under förra veckan har nazister, i skydd av natten, åter klottrat ner Kärrtorps gymnasium med hetspropaganda.
På årsdagen av nazistattacken, måndagen den 15 december klockan 18.00, kommer en manifestation att hållas på det symboliskt laddade torget i Kärrtorp. Flera tal av lokala aktivister kommer att varvas med uppträdanden.
Parollen för manifestationen blir ”Linje 17 för alla: Ett år av antirasism, ta ställning för en solidarisk framtid”, med anspelning till den brännande antirasistiska kampen för EU-migranternas rättigheter. Flera rasistiska attacker har utförts på migranternas läger i Stockholm och Malmö och vintern närmar sig med stormsteg, vilket kommer att göra det outhärdligt att sova utomhus i tält eller bilar.

Det praktiska solidaritetsarbetet måste följas av kamp för politiska förändringar. Därför kommer Linje 17 mot rasism att utmana politikerna, som gärna stoltserar över att de är antirasister och som inte tvekade att sola sig i glansen av den historiska demonstrationen i fjol, med konkreta krav.
Till en början kräver nätverket stopp för alla avhysningar, men även grundläggande sociala rättigheter för EU-migranter liksom för alla andra grupper som är i behov av till exempel bostad och försörjning. ■

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s