Många demonstrerade mot polisens kvinnoregister

Södertörnspolisen i Stockholm har under tio års tid registrerat kvinnor som har anmält våld och hot från män. Liksom upptäckten av polisens register av romer är det här ytterligare en kränkning och ett svek mot dem som polisen har i uppgift att skydda. Därför samlades omkring 250 personer den 17 januari på Medborgarplatsen i Stockholm.

Talare och demonstranter visade en stark motreaktion mot det som har hänt och ett tydligt stöd till de som har utsatts för kränkningar av polisen. Klara Bergström, en av talarna, uppmärksammade hur mycket
energi det kräver att vara brottsoffer.
– Det är som att vara flykting i sitt eget land. Även när man har lämnat kriget börjar nya strider. Det finns så lite utrymme med en strid man egentligen inte orkar med när man är mitt uppe i det.
Många på demonstrationen var inte bara upprörda utan också sårade, och Klaras personliga tal tycktes tala för många. De tre privatpersonerna som arrangerade demonstrationen, de som talade och alla på plats lyckades ordna en stärkande och kraftfull demonstration.
– Den stora uppslutningen här visar att vi är många som reagerat och det är glädjande, som en av talarna uttryckte det.

Hur ska vi förhindra att sånt här händer igen, eller fortsätter att ske?
– Vi måste prata mer om mäns våld mot kvinnor som en strukturell del i patriarkal imperialism, sa Channa, en av demonstranterna på plats.

Varför är du här?
– Att bli utsatt för våldsbrott kan hända vem som helst, en vän, mig eller en i ens familj, säger Kajsa, även hon en av de som demonstrerade mot polisens registrering.
Vad kan göras?
– De som ska skydda oss måste ta ansvar för att förändra det här. De måste ta ansvar och be om ursäkt. Något är ruttet i hela vårt samhälle. Så länge kvinnan anses som en andra sortens varelse kommer det här att fortsätta. Jag är inte förvånad över polisens register, avslutar Kajsa. ■

Anna Belstock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s