Lyckad bankprotestvecka

Bankprotestveckan belyste bankernas ofantliga vinster och utdelningar och krävde pengarna tillbaka till välfärden. Foto: Sebastian Olsson
Bankprotestveckan belyste bankernas ofantliga vinster och utdelningar och krävde pengarna tillbaka till välfärden. Foto: Sebastian Olsson

Manifestationen på Hötorget i Stockholm den 25 mars blev finalen på Folkkampanj för Gemensam Välfärds bankprotestvecka. Tidigare under veckan hade symboliska protestaktioner hållits utanför storbankernas årsstämmor.När aktieägarna frossade i storbankernas rekordvinster på sammanlagt 104,5 miljarder kronor – den totala utdelningen uppgår till 57,3 miljarder kronor – var Folkkampanjens aktivister närvarande utanför stämmorna för att överlämna Folkets inkassobrev.
Offensiv rapporterade i förra numret om den lyckade protesten utanför Nordeas bolagsstämma. På onsdagsmorgonen den 25 mars stod en dryg handfull aktivister utanför Handelsbankens stämma, även den i Grand Hotells vinterträdgård, och överräckte inkassokravet till bankens högsta ledning.
Handelsbankens vd Pär Boman lämnade med ett besvärat leende, inför SVT:s kameror, stämman och kom ut för att ta emot Folkets inkassobrev. Tyvärr sändes aldrig inslaget i TV.

På eftermiddagen hölls en manifestation på Hötorget för att avrunda veckan. I Konserthuset intill minglade SEB:s aktieägare på sin stämma. Flera av dem höll med om att storbankerna ”borde sättas åt” medan andra provocerades av protesten och vräkte ur sig både det ena och det andra.
Exempelvis gapade storägaren i Industrivärden, finanshöjdaren Fredrik Lundberg, åt en av talarna, Dror Feiler (V), om att vi minsann vill lägga beslag på ”andras pengar”. Inte undra på att han känner sig träffad av allmänhetens upprördhet mot de växande orättvisorna och att de rika drar ifrån, vilken Folkkampanjen försöker ge uttryck för.
Arne Johansson (RS) berättade om sin polemik med Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos på bankens bolagsstämma och om bankernas svindlande vinster och utdelningsfest på samhällets bekostnad.

Statens garantier har gjort att bankerna gör rekordvinster och att ägarna badar i pengar. Finansministern säger att ladorna är tomma, men vi visar att pengar finns och var de finns. Det är till välfärden som pengarna behövs, inte i fickorna på de redan rika ägarna.
Andra talare var bland andra Jan-Erik Gustavsson från Folkrörelsen Nej till EU, som berättade om hur kapitalets EU har förpassat grekerna till misär, och den facklige aktivisten Gunnar Westin, som gav en ögonvittnesskildring av massprotesten mot Europeiska centralbanken i den tyska staden Frankfurt.

Ammar Khorshed

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s