Dror Feiler åtalad för antirasism

Dror Feiler. Foto: Natalia Medina.
Dror Feiler. Foto: Natalia Medina.

Anser staten att det är olagligt att demonstrera mot rasism och nazism? Frågan är aktuell då Södertörns tingsrätt den 7 eller 8 april ska meddela sin dom i rättegången mot Dror Feiler.

Tre åtalspunkter riktades mot honom: Störande av tillståndsgiven allmän sammankomst, ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd. En tidigare anklagelse om uppvigling ingår inte.
I samtliga fall deltog Dror Feiler i massprotester mot Sverigedemokraternas rasistiska valkampanj i fjol. Hans uppskattade bidrag var att spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på sin saxofon.
– Jag svarade tingsrätten att jag ville uttrycka min avsky mot rasism, nazism och fascism. Alla andra som var där hade samma syfte. Att skramla med nycklar, vissla, spela musik och ropa talkörer är en del av vår yttrandefrihet, säger Dror Feiler.
Vid de tre tillfällen åtalet gäller – Farsta, Nytorget och Norrmalmstorg – deltog tusentals demonstranter. Dror Feiler övervakades från första stund av både civilklädda och uniformerade poliser. Han var utsedd till måltavla för polisens agerande, som representant för kollektivet.

– De säger att jag störde Jimmie Åkesson på Nytorget, men vi kunde visa att jag greps innan han började tala, berättar Dror Feiler.
– Poliserna sa under rättegången att jag fört ”oljud”, men jag svarade att det inte är en estetisk debatt. Det handlar om rätten att demonstrera mot rasism och fascism, och om yttrandefriheten.

Per-Åke Westerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s