Protesterna växer i hemtjänsten

Hemtjänsten går på knäna, men motståndet och ilskan jäser bland personalen. Foto: Rosie O’Beirne / Flickr CC.
Hemtjänsten går på knäna, men motståndet och ilskan jäser bland personalen. Foto: Rosie O’Beirne / Flickr CC.

Protesterna växer bland hemtjänstpersonalen i Stockholm. Det är svaret på privata skumraskbolag, ständiga nedskärningar och allt värre press.

Personal som befinner sig på bristningsgränsen till vad de orkar har bildat nätverket Hemtjänstupproret. Deras fackförening, Kommunal, har haft extra möten och utfrågningar och ställt krav på politiker. Denna kamp fortsätter nu och behöver stöd och uppmärksamhet.
Hemtjänsten är extra utsatt för nedskärningar eftersom den inte bygger på rättighetslagstiftning, till skillnad från exempelvis barnomsorg och LSS.
Det räcker att olika insatser beviljas, då själva tiderna inte är reglerade. Att minska antalet timmar för enskilda brukare är nedskärningar som sker lite i skymundan. Det märks och syns inte lika mycket som exempelvis nedskärningar på antalet anställda i ett äldreboende.

I Stockholms stad genomförde högerpartierna en total avreglering av hemtjänsten. Som mest fanns det cirka 330 bolag, varav många skumraskbolag. Hälften saknade kollektivavtal. Fusket var utbrett, med det tydligaste exemplet i Södertälje kommun där rena maffian har drivit hemtjänstbolag och nu står under åtal.
Tidigare fick utförarna betalt efter olika nivåer beroende på hur många timmar som brukaren hade, oavsett om man utförde all den beviljade tiden eller inte. Detta innebar att de oseriösa företagen kunde pressa in mer på personalens scheman för att göra mer i vinst.
De styrande i Stockholm tvingades tillsätta en utredning, som kom fram till att styrningen och ersättningssystemet måste ändras.
Några av punkterna som utredningen kom fram till var att det var svårt att säkerställa att brukarna fick sin tid samt att ersättningen var för låg. Det ledde till det nya systemet ParaGå, som infördes i olika faser under år 2014. ParaGå ger ersättning efter beviljad utförd tid, 398 kronor i timmen.
Syftet var att säkerställa att brukarna får sin beviljade tid och minska stressen på personalen. Kringtiden, som tiden att ta sig från en brukare till en annan och möten, är också uträknad i ersättningen och beräknas vara 30 procent av lönekostnaderna. Systemet innebär även att personalen ska logga in och ut hos varje brukare via mobiler.
Några bolag, som utnyttjade det gamla systemet fullt ut, har försvunnit. Men kryphålen finns kvar och de som har vinst som främsta syfte utnyttjar detta – de äldre och personalen fortsätter att ta smällen.
Idag återstår cirka 220 bolag, varav hälften fortfarande saknar kollektivavtal. I början av ParaGås införande upptäcktes det att en del företag använde systemet som löneunderlag, vilket innebar att personalen bara fick betalt då de var hos brukarna – ersättningen för kringtiden kunde bolagen därmed behålla själva. Detta fick ett stopp efter att de fackliga organisationerna rapporterat detta till ansvariga politiker.

Systemet leder även till en del absurda inslag. Om personalen blir ombedd att lämna brukaren innan den beviljade tiden är utförd har det förekommit att man uppmanas vänta i trapphuset tills tiden är uppfylld och först då logga ut. Det har kommit berättelser om hur tre olika vårdbiträden från olika bolag har väntat i samma trapphus.
ParaGå upplevs av många hemtjänstarbetare som mindre flexibelt än det gamla systemet och att det tar bort personalens egen kompetens att lägga upp arbetsdagen, till exempel att ändra ordningen om någon äldre vill ha sovmorgon och liknande. Varje arbetsuppgift ska också rapporteras och luckor ifrågasätts. Många känner sig övervakade.
Det finns också positiva historier från ParaGå, till exempel från Östermalm där Kommunal har använt ParaGå för att stoppa planerade personalneddragningar på 15 personer då det tydligt har gått att visa att man inte bemannat tillräckligt utefter den beställda tiden.

Hemtjänstupproret är ett nätverk som har bildats som en reaktion mot ParaGå. ”Hemtjänstarbetet måste värderas högre! Nej till stress, fusk, underbemanning och övervakning!”, sammanfattar de i sin Facebookgrupp.
Hemtjänstupproret ställer tre krav mot ParaGå-systemet och liknande system i andra kommuner. Det första är: Stoppa övervakningen av hemtjänstarbetare!
Upprorets andra krav handlar om att arbetsgivare bryter mot rätten till kortare pauser: Ge oss de andrum och kisspauser vi har rätt till!
Det tredje kravet utgår från att all planering sker över huvudet på de anställda: Inkludera vår kompetens i planering och beslut som rör oss!

Den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad har lovat att ”se över” systemet med en utredning. Från början skulle den vara klar den 1 juni, men det verkar nu bli först till hösten.
Under tiden fortsätter det att jäsa bland hemtjänstpersonalen.

Per-Åke Westerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s