Nej till kapitalets TTIP-avtal

Omkring 200 demonstranter slöt upp i Stockholm på den internationella protestdagen mot TTIP. Foto: Sebastian Olsson.
Omkring 200 demonstranter slöt upp i Stockholm på den internationella protestdagen mot TTIP. Foto: Sebastian Olsson.

Lördagen den 18 april hölls en demonstration mot frihandelsavtalet TTIP som just nu förhandlas mellan EU och USA. Demonstrationen var en del av en internationell aktionsdag för att protestera mot TTIP och andra frihandelsavtal, men även uppmärksamma vad dessa avtal kan leda till.

Demonstrationen arrangerades av nätverket Stoppa TTIP där bland andra Jordens vänner, Skiftet, Latinamerikagrupperna och Small Ones Develop ingår. Protesten var bra anordnad med information, bokbord, skyltar och banderoller. Feministas Ácidas Rrriot Samba stod för introduktionsmusik och tal hölls av representanter från Jordens Vänner, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Union of Concerned Scientists, Ecologistas en acción med flera. Rättvisepartiet Socialisterna deltog också på demonstrationen.
Cirka 200 deltagare slöt upp på protesten. Det kan tyckas få i relation till de konsekvenser TTIP avtalet kommer att innebära, men många har aldrig hört talas om TTIP. Massmedier skriver i stort sett ingenting om det och den information som finns att tillgå från regeringens sida kan mer liknas vid propaganda för avtalet.

Frihandelsavtalen gömmer sig bakom oskyldiga förkortningar som TTIP, CETA och TISA, men innebär omfattande ingrepp i demokratiska principer och länders möjligheter att värna miljö och sociala rättigheter. Ett stort arbete i kampen mot TTIP blir därför att på detta stadium sprida information och uppmärksamma människor på detta.
Offensiv talade med demonstranten Malin Stenström som också uttryckte en oro över den låga medvetenheten hos allmänheten.
– Det  är för mycket fokus på de multinationella och transnationella företagens intressen. Det begränsar människor. Vi måste visa att vi inte accepterar det här och jag kan verkligen inte förstå varför folk inte tar det här på allvar eller känner till det! Eller varför inte media skriver om det här. Ett sätt att uppmärksamma detta kan vara genom ockupationer.

I Sverige är diskussionen om TTIP generellt lågmäld medan protesterna i andra europeiska länder har varit kraftiga, där fackföreningar tillsammans med civilsamhället och organisationer inom miljö- och människorätt har stått i spetsen för protesterna. Men i Sverige är fackföreningsledningen chockerande nog försiktigt positiva jämfört med i övriga Europa.
Den här protestdagen hoppas vi kan bli början på en större debatt och vidare protester i Sverige. Vi kan inte under några omständigheter låta TTIP-avtalet drivas igenom.

Therese Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s