Demonstration mot nedskärningar i kollektivtrafiken 19 maj

images-cms-image-000003491

Seko Pendelklubbens ordförande Anna Söderberg sågar de stora nedskärningar i pendeltågstrafiken som väntar. Detta sedan det moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons dragit i nödbromsen för hela Storstockholms lokaltrafik (SL) och utsett sig själv till ”vakthund” mot skenande kostnader.

–Det som föreslås är besparingar mot allt förnuft, som bara leder till sämre service, minskad trygghet för både resenärer och personal och minskade intäkter, säger hon till Offensiv och berättar att Seko Pendelklubben tänker demonstrera utanför Stockholms läns landstingsfullmäktige tisdagen den 19 maj kl 11.30.

– Alla som vill stödja våra protester är välkomna, tillägger hon.

För pendeltågstrafikens del betyder nedskärningarna 108 färre avgångar per vecka, varav 104 gäller trafiken till Nynäshamn och fyra till Järna.

Konsekvensen för de boende i Nynäshamn blir att de får nöja sig med en avgång per timme under helgerna i stället för dagens halvtimmestrafik. Det betyder också åtta stängda ingångar till pendelstationer, indragna ”betalvärdar” på tågen, oftare korta tåg och en uppsägning av Lugna gatan.

– Färre betalvärdar och höjt månadskort betyder att plankandet ökar, liksom skadegörelsen på pendelstationerna. Det drabbar tryggheten för både personalen och resenärerna, säger Anna Söderberg och tillägger att det här bara är början, en tiondel av de planerade nedskärningarna.

– Och det slår så klart även mot intäkterna, fler kommer att ta bilen.

Pendeltågsfacken var de första att informeras om nedskärningsplanerna redan den 5 mars.

– Vi har redan uppvaktat politikerna och genomfört en utfrågning där alla partier i trafiknämnden deltog utom Moderaterna, men det räcker inte.

Mycket snart, troligen redan på fredag den 15 maj, kommer Kommunals bussförare att informeras om ännu större nedskärningar.

Enligt Bussmagasinet.se kan det bli fråga om nedskärningar på 100 miljoner kronor i den trafik som Arriva kör, omkring 50 miljoner i Nobinas trafik och någonstans däremellan i Keolis trafik.

Förutom nedskärningar i dagens trafik väntar också en stor nedskärning av kollektivtrafikens utbyggnadsplaner, med nästan en femtedel från 34,7 till 28,8 miljarder kronor.

Anna Söderberg berättar attfackligt aktiva inom kollektivtrafiken redan har träffats för att diskutera gemensamma protester.

– Tillsammans med andra klubbar inom kollektivtrafiken drar vi i juni igång en kampanj med information och manifestationer mot nedskärningarna och de vinstintressen som samtidigt kan ta ut höga vinster från kollektivtrafiken.

För Rättvisepartiet Socialisterna är de fackliga protesterna efterlängtade och självklara att stödjas.

Detsamma gäller för Norra Järva Stadsdelsråd och proteströrelsen runt Järva som kämpar mot både Förbifart Stockholms miljödiskriminering och höjt pris för SL-kort med mera. Frågorna hör ihop.

Arne Johansson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s