Ockupation pågår, Högdalens Vänner: De boende måste få bestämma!

IMG_0848 (1)– De boende i Högdalen måste få bestämma. Här behövs inte flera dyra bostadsrätter. Det är budskapet från nätverket Högdalens Vänner, som sedan lördagen den 23 maj ockuperar den gamla skolan vid torget.

Högdalens gamla skola har efter tiden som skola bland annat inrymt bibliotek, stadsdelsförvaltning och Folktandvården. Nu planerar norska Veidekke, ett av Nordens största bygg- och fastighetsbolag, att riva skolan och bygga 300 bostadsrätter. Projektet marknadsförs som ”teaterkvarteret”, med betoning på närheten till inneområdet Sofo på Södermalm.

Boende i Högdalen har riktat hård kritik mot projektet. Det som behövs är billiga hyresrätter, inte lyxiga bostadsrätter, var budskapet på ett informationsmöte där aktiva i hyresgästföreningen deltog. Andra förslag har varit att bygga ett äldreboende och använda samlingslokaler till ett aktivitetshus. Det finns också frågetecken runt det alliansstyrda stadshusets försäljning till Veidekkes 2010, både det låga priset och att bolagets planer inte presenterades.
I lördags arrangerade Högdalens Vänner en ”Vårfest mot vinsthets”, som övergick i en ockupation av den gamla skolan. Under de tre dagar som gått (detta skrivs på tisdagen) har många högdalsbor och intresserade deltagit i och besökt ockupationen.
– Citycon som äger centrum har gått samman med företagen som bygger bostadsrätter intill för att sälja varumärket Högdalen. De höjer värdet på bostäderna utan att göra området bättre. Ciycons före detta vd vill att Högdalen ska bli ett nytt Florida. Vi är Högdalen, vi är inte nya Södermalm. Vi vill inte vara Sofo. Och vi vill absolut inte vara nya Florida, säger Ulrika Dahl från Högdalens Vänner.
Ockupanterna visar i en utställning upp tidigare kamp och protester i Högdalen – mot privatiseringarna av badhuset, för lägre hyror för butiker i centrum och mot Sverigedemokraternas valkampanj 2014.
Ockupanterna betonar att det handlar om demokrati, att högdalsborna måste få bestämma framtiden för huset och kvarteret. Under tiden bedriver ockupanterna verksamhet i huset och bjuder in alla att delta.
Per-Åke Westerlund

IMG_0849

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s