Ockupationen i Högdalen fortsätter

Ockupationen har pågått i en och en halv vecka och stödet bland allmänheten är starkt. Foto: Per-Åke Westerlund.
Ockupationen har pågått i en och en halv vecka och stödet bland allmänheten är starkt. Foto: Per-Åke Westerlund.

Nätverket Högdalens Vänners ockupation av den rivningshotade numera nedlagda Högdalens skola i södra Stockholm fortgår. Stödet bland allmänheten är starkt, men ännu är det tyst från politiskt håll och från fastighetsägaren Veidekke.

– Jag har inte mött någon som har varit kritisk mot att vi ockuperar, berättar Ulrika Dahl, aktiv i Högdalens Vänner, som menar att den lokala förankringen är avgörande.
– Vi har haft medborgarträffar dit vi bjuder in boende i Högdalen, förklarar Ulrika och säger att ockupanterna har fått igång samtal med Högdalsborna under flygbladsutdelningarna vid tunnelbanan.

Hon betonar att det är viktigt att Högdalsborna själva får föreslå vad som behövs i området. Exempelvis har PRO tidigare försökt få till ett äldreboende i det rivningshotade huset, utan att få gehör.
Den norska fastighetsjätten Veidekke köpte hela kvarteret med den 9 000 kvadratmeter stora skolbyggnaden för 35 miljoner kronor, långt under marknadsvärdet. Där planeras nu 400 dyra bostadsrätter för en mer välbärgad befolkning än den som idag bor i Högdalen. Det finns en uttalad vilja från fastighetsägarna i området – under namnet ”Bo i Högdalen” – att gentrifiera Högdalen, alltså en social uppgradering av området genom utträngning av de fattiga.

Ulrika Dahl berättar att Högdalens Vänner ska granska försäljningen med hjälp av en jurist. Enligt henne uppger Veidekke att beloppet endast var en del – oklart hur stor – av vad som ska betalas för fastigheten. Därmed finns möjligheten att pressa politikerna till att antingen ställa krav på Veidekke att det exempelvis ska byggas billiga hyresrätter eller att häva köpet.
Med en ny rödgrönrosa majoritet i stadshuset borde det finnas nya möjligheter att påverka.
– Vi hade stöd från Vänsterpartiet i opposition, men nu är det tyst, avslutar Ulrika besviket.

Ammar Khorshed

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s