Massiv polisinsats mot ockupationen

”Jag säger på fullaste allvar att jag skiter i er” – ett direkt citat polis utanför det ockuperade Folkets Hus i Högdalen. Tidigt i morse körde nio piketbussar upp och började spärra av kring det ockuperade huset.

Lyckligtvis hann en grupp ockupanter lämna huset tidigt, vissa med andra pass än svenska, de hade fått råd att lämna för att inte riskera att bli gripna.

ockupationen 084

Jag lyckades komma in innanför avspärrningen och fick sedan vara utanför ingången, med bra insyn i arbetet och med möjlighet att prata med ockupanterna. En polis sa: ”Offensiv, den har jag aldrig hört talas om” men släppte in mig till pressansvarig.
Det finns en sk Tiogrupp av ockupanter som samordnar men var och en får bestämma hur man vill protestera mot polisens avhysning. Första gruppen poliser sa att klockan 12 var deadline för att få gå in i huset, sen skulle alla fösas ut och vid klockan 18 ska huset låsas. Sedan marscherade ett stort antal poliser in i huset och punktmarkerade alla samt började ”hjälpa” dem ut. Ockupanterna debatterade med polis och andra ansvariga.

ockupationen 036
En bister polis tänkte köra ut mig men gav sig när jag hävdade att jag var press ”Ja det är ju så svårt att se på folk nuförtiden”, sa hon.  Sen kom polisen och sa att de skulle söka igenom med hundar ”för att inte någon missbrukare ska kunna gömma sig i något skåp”.
De som tvingades ut med sina saker fick inte stanna utanför utan skulle gå utanför avspärrningarna. En samling sker vid Cyklopen och ett möte senare ikväll, vad jag fick veta.

ockupationen 050
Tyvärr verkar det som om huset togs med överraskning och om man hade haft syftet att göra motstånd så skulle man kanske inte släppt in alla dessa poliser utan byggt barrikader t ex. När de väl är inne är det inte lätt att göra mer än ett symboliskt motstånd.

ockupationen 093
Utanför avspärrningen började folk sjunga och spela: Tomma hus är allas hus, tomma hus är allas hus! Folk kom med vatten och frukt och kakor. Vad den här polisinsatsen har kostat, i skattepengar och i förlust av demokrati och mänskliga rättigheter kan man bara ana.

Text och foto: Åsa Karlsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s