Antirasistiskt Prideparkhäng på Järva

Fadi Obaya är med och arrangerar Antirasistiskt parkhäng mot rasisternas försök att profit­era på Pride och hetsa mot förorten. (foto: Natalia Medina)
Fadi Obaya är med och arrangerar Antirasistiskt parkhäng mot rasisternas försök att profit­era på Pride och hetsa mot förorten.

Den 29 juli har rasister lanserat att ett Järva Pride-tåg ska gå mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby. Bakom arrangemanget står rasister och homofober som Avpixlat­redaktörerna Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson.

Den sistnämnde var nyligen chef för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Han hyllade en film som beskriver muslimer som pedofiler och homosexuella som ett satanistiskt hot mot samhället.
Sverigedemokraterna är, oavsett påklistrade floskler, ett rasistiskt och hbtq-fientligt parti, som har öppnat dörrar åt nazistgrupper. Så sent som i början av juli skrev en ledande sverigedemokrat i Alingsås en rad homofoba kränkningar på internet och avslutade med att ”homosexualitet är osunt”.
Fadi Obaya, själv boende i området, är en av initiativtagarna till Antirasistiskt prideparkhäng, som först kommer att visa sin ståndpunkt mot rasisterna och sedan ordna en gemensam picknick på Järvafältet vid Husby gård.

– Eftersom arrangemanget ”Pride Järva” baseras på inget annat än islamofobi som är standard inom SD-rörelsen tycker jag därmed inte att det är okej att förtrycka en ”viss” grupp, säger Fadi.
Sjunnesson säger i en intervju i Dagens Nyheter att det inte var någon idé att förankra Järva Pride bland människor som bor i Järva för att ingen hade ändå velat engagera sig och att ”de” boende i förorterna måste integreras och förstå att de ingår i ett svenskt samhälle. Fadi svarar att han alltid har kunnat vara öppen med sin läggning i Järva men att det så klart finns homofobi där, som överallt, mest bland yngre.
– Sjunnessons bild stämmer inte. Det finns många grupper som värnar om hbtq-rörelsen. Folk integreras redan i ett svenskt samhälle, jag förstår inte vitsen med att komma till ett område som man inte har någon anknytning till och sedan säga att det finns en stark ”fobi” här.

I flygbladet till Antirasistiskt prideparkhänget visas på motsättningen: ”Rasisterna bryr sig inte om hbtq-personer eller våra rättigheter utan vill bara splittra oss och få det att verka som att vi som bor i Järvaområdet (med speciell fokus på muslimer och mörkhyade) är det största hotet mot kampen för lika rättigheter oavsett kön eller sexuell läggning.”
– Vi hoppas att det kommer bli ett lugnt och ostökigt parkhäng fritt från tjafs och bråk, avslutar Fadi.

Elin Gauffin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s