Tusentals stoppade SD-rasismen i tunnelbanan

Flera tusen slöt upp för att protestera mot SD:s rasism och SL:s undfallenhet. (foto: )
Flera tusen slöt upp för att protestera mot SD:s rasism och SL:s undfallenhet. Efter demonstrationen tog ett stort antal demonstranter saken i egna händer, gick ner i Östermalms tunnelbanenedgång och rev ner den rasistiska reklamen från SD.

Sverigedemokraterna (SD) får återigen tillåtelse att spy ut sin rasistiska galla i Stockholms tunnelbana, liksom under EU-valet i fjol. Detta går dock inte obesvarat. Den 4 augusti arrangerades en demonstration på Östermalmstorg mot rasism och mot Storstockholms lokaltrafiks (SL) undfallenhet. Tusentals slöt upp för att visa sin avsky mot SD-rasismen.

Upprinnelsen till demonstrationen är SD:s nya ”reklam” för partiet, där de attackerar EU-migranter. På väg ned med rulltrappan i Östermalmstorgs tunnelbanestation tvingas resenärer att läsa text på engelska, där partiet beklagar ”röran här i Sverige”. Vidare pekar de på ett ”seriöst problem med påtvingat tiggeri” som ”internationella gäng profiterar på”. En stor del av en vägg är täckt med en bild på en hemlös person som sover på gatan med texten ”Sverige borde kunna bättre än det här”.
SL slår ifrån sig kritiken, trots  rasismen och hetsen mot folkgrupp och trots att SL i sin policyförklaring skriver att: ”Reklam som kan uppfattas som stötande eller sedlighetssårande eller sårande mot folkgrupp” inte får förekomma. Ett hundratal demonstranter gick efter demonstrationen in i tunnelbanestationen och rev ner SD:s hatiska propaganda.

En norsk studie från Fafo baserad på intervjuer med 1 200 hemlösa i Oslo, Köpenhamn och Stockholm slår hål på myterna om att det skulle föreligga någon slags organiserad kriminalitet bakom att människor tvingas tigga för sitt leverne.
”Det är få frågor i dag där så många rykten och myter florerar som i tiggerifrågan. Vi som dagligen möter dessa människor har länge haft bilden klar: det finns ingen organiserad brottslighet bakom”, skriver Stadsmissionens direktör Marika Markovits i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 3 augusti.
Att folk tvingas tigga beror på en extrem utsatthet, arbetslöshet  och massfattigdom som har exploderat efter att den kapitalistiska krisen slog till år 2007-08. Östeuropa och framförallt många romer har drabbats hårt.

SD:s politik går ut på att slå mot de allra svagaste i samhället och söka  splittring. Att tisdagens demonstration samlade tusentals är ett viktigt steg i kampen mot rasismen, likaväl som mot rasismens grogrund: Ökade klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet, bostadsbrist och nedmonterad välfärd. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s