Alla partier emot bygge på fotbollsplan

Offensiv har tidigare skrivit om hyresgästernas kamp för att förhindra att ett höghus byggs på en fotbollsplan i Dalen, södra Stockholm. På manifestationen för fotbollsplanen den 11 juni deltog två tjänstemän från stadsdelsförvaltningen, de lyssnade noga på alla talare, hörde sig för och inspekterade platsen. I sin skrivelse som kom nu i augusti har förvaltningen helt gått på hyresgästernas linje. Tjänsteutlåtandet menar, som alla andra, att bygget av studentlägenheter är välkommet men att platsen är illa vald.
img_4666-1
Det framhålls i utlåtandet att Dalen redan är mycket tätt bebyggt och med få öppna trygga ytor. Att fotbollsplanen utgör en viktig samhällelig funktion vilket rimmar väl med det ”allt mer ökande intresset för bland annat spontanfotboll i Stockholm”. Den enda andra fotbollsplanen i det extremt barntäta
området ligger alldeles för långt bort för yngre barn att ta sig till. Förvaltningen har även tagit fasta på de vackra träden som växer längst planen och att det är svårt att föreställa sig att den trånga väl trafikerade gatan skulle kunna fungera som angöringsplats under byggtiden. De ger också en känga till den tråkiga ariketkturen.
Som alternativ byggplats hänvisar förvaltningen till en gräsplätt vid Gamla Dalarövägen. Detta har Lokala Hyresgästföreningen – LH – Rönnbärsgården tidigare poängterat skulle öka integrationen i det välbärgade villatäta Gamla Enskede.
Den 20 augusti röstade alla partier i stadsdelsnämnden för tjänsteutlåtandet – dvs emot att bollplanen bebyggs. Dock är inte saken avgjord.

 Det är Svenska Bostäder (SB) som vill bygga höghuset. Ordförande för SB är Ann-Margerethe Livh som också är bostadsborgarråd. Till LH Rönnbärsgården uppgav hon i juni att Vänsterpartiet anser att platsen är lämplig att bygga på. Det är svårt att föreställa sig hur demokratin går till inom partiet då de inte alls tog reda på vad boende tycker innan det viktiga ställningstagandet i exploateringsnämnden för två år sedan. Men med beslutet i stadsdelsnämnden nu kan detta inte längre anses vara hela partiets hållning. Med en ordentlig genomgång av de sociala konsekvenserna har alltså även Vänsterpartiet röstat emot bygget.
LH Rönnbärsgården anordnar den 6 september en fotbollsturnering på planen, med start kl 15:00, som en del av Dalendagen, med syfte att få upp intresset för planen. Staden har renast bort allt överskottsgrus, så nu går den att spela på.
Hyresgästerna försöker även få tillstånd ett möte med Ann-Margerethe  Livh, något som också stadsbyggnadskontoret vill ha. Förhoppningsvis förstår hon och SB redan vid detta stadium att valet av plats är ett misstag. Annars fortsätter processen med nytt beslut i stadsbyggnadsnämnden och överklaganden som följd. Vilket skulle fördröja bygget av studentlägenheter som Livh så ofta säger sig värna om.
Elin Gauffin

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s