Chefen ”Svenska arbetare är för bekväma”

Tidningen Offensiv och RS Stockholm har idag varit på olika arbetsplatser i Liljeholmen för att stödja målarna som är i strejk. Till att börja med stötte jag på arbetsgivarnas arrogans. På bygget vid Liljeholmens centrum, intill Trekanten, stannar en företagare i bygghjälm för att snacka när jag frågar runt efter strejkande målare. Det var mycket givande för nu förstår jag varför strejken verkligen behövs. Han stod där framför mig och orerade ogenerat i flera minuter om hur slöa de svenska arbetarna är, ”de håller inte måttet” osv och det är därför som företagen ”tvingas” ta in så många utländska arbetare.

IMG_0369Fotograf Erwin Olsson

Vid JM:s bygge vid Gröndals Terassen hittar jag en grupp målare i strejk, ute på strejkvakt. De vill vara anonyma men svarar gärna på ovanstående provokation:

– Det handlar om att det är svårare för de utländska arbetarna att ställa krav. De vågar inte stå på sig, hinner knappt med fika. Om de fikar så sitter de på någon balk utomhus, går inte ens in. Vi ställer vettiga krav med den här strejken.

– Det är oftast de utländska arbetarna som drabbas av de ökande arbetsplatsolyckorna. Vi har sett mycket. När det skulle rivas en kran en gång fick en kille klättra utanför krogen utan skydd. Olyckorna uppstår när det är stressig. En annan gång gick en målare ut på en byggställning på elfte våningen. Men den var inte förankrad i fasaden. Hela ställningen höll på att rasa men han lyckades klamra sig fast i stupröret.

– Strejken handlar framförallt om ackordet, som företagen vill ha bort. Detta i sin tur handlar om makten på arbetsplatsen. Det här är lagackord som gör att arbetslaget blir sammansvetsat. Lönesystemet är fristående och vi kan hela tiden se vad saker och ting kostar och hur det går. Det är en framförhandlad ackordslista. Arbetsgivarna vill egentligen ha kvar själva ackorden för oss arbetare men inte prislistan. De vill kunna bestämma priset på vårt arbete själva.

Mer artiklar från strejken hittar du här: socialisterna.org

Elin Gauffin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s