Allt stöd till strejkerna

Utnyttjandet av arbetare från andra länder kallar byggnadsarbetarna vid Hammarbyhöjden för modernt slaveri. (foto: E Olsson) 

Utnyttjandet av arbetare från andra länder kallar byggnadsarbetarna i Hammarbyhöjden för modernt slaveri.

Byggnadsarbetarnas och sjöbefälens strejk startade den 12 april och nu är tre fackföreningar ute i strejk: Byggnads, Sjöbefälsföreningen och Målareförbundet. Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till dessa strejker och har besökt strejkvaktskedjor för att visa stöd och solidaritet med den pågående kampen.

Vid ett av byggena på Klara C mitt emot Centralstationen i Stockholm strejkar ett 20-tal byggnadsarbetare som jobbar för byggjätten Skanska.

– Bra att det händer något. Här är alla som jobbar för Skanska med i strejken, säger Peter Kuzmanowsky, som går strejkvakt tillsammans med en arbetskamrat, och fortsätter:

– Kampen mot lönedumpningen är den största frågan. Alla ska jobba under samma avtal. Ackordet ska också vara kvar. Det handlar om hur man värderar och planerar arbetet. Vi har begärt 3,2 procent, men det tycks arbetsgivarna [Sveriges  Byggnadsindustrier] bestämt säga nej till.

Målare i strejk i Stockholm på tisdagen.

Målare i strejk i Stockholm på tisdagen.

Vid det angränsande bygget strejkar Målareförbundets medlemmar. Målarna har strejkat sedan den 8 april och förbundet har liksom Byggnads varslat om upptrappad strejk från den 22 april.

– Arbetsgivarna vill alltid lägga ansvaret på arbetarna. Just nu vill man inte prata med facket, säger en av Målareförbundets strejkvakter på Orgelpipan 6.

–  Ackordet är den stora frågan, säger Joakim Nordin.

– Ett annan viktigt fackligt krav är bättre och mer genomarbetade utbildningsplaner för lärlingar. Som det nu är blir man placerad på ett bygge i hopp om att man ska lära sig yrket, säger Kim Larsson Bladh som också berättar att de har fått många positiva kommentarer:

– Många kommer fram och säger ”kämpa på” och informerar om hur det ligger till i deras avtalsrörelse samt säger att de också är beredda att strejka.

Utnyttjandet av arbetare från andra länder kallar byggnadsarbetarna vid Hammarbyhöjden för modernt slaveri.

– Vi har full uppslutning i strejken, säger Wobbler Nilsson och Allan Eriksson som står strejkvakt utanför Einar Mattssons bygge i Hammarbyhöjden.

– Det här blir spännande, det är första gången vi strejkar. Strejkkassan är välfylld om man säger så.

– Huvudentreprenörskapet behöver utvecklas för vi har inte märkt någon större skillnad. Dålig planering, stress och språksvårigheter leder till arbetsplatsolyckor där våra liv kan stå på spel. Det behövs ett ordentligt lärlingssystem och trygga jobb. Tillfälliga anställningar gör bara att folk utnyttjas. Vi har hört om arbetare från andra länder som inte får mer än 30 kronor i timmen och bor på arbetsplatsen. Det är just modernt slaveri. ■

– Vi är taggade och står helt bakom strejken. Det är en bra stämning bland kollegorna, vi känner även stöd från 6F där förbunden har visat stöd, säger Gustav Brodén.

– Vi vill understryka kollektivet och lagandan. Solidariteten är det som gör Byggnads stort och starkt, avslutar de båda. ■

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s