Strömkajen: Strejkvakter och strejkbrytare

Vid strömkajen i Stockholm står ett gäng gulklädda strejkvakter från Sjöbefälsföreningen. Solen glittrar i vatten men båtarna ligger stilla. Nej förresten. Just som jag står och intervjuar Hans-Dieter Grahl från facket så kastar Delfin XII loss.

12961361_10153622611306985_3291891505289652793_o

– Det är typiskt muttrar Hans-Dieter. Delfin I här intill är i strejk och belaggd med blockad. Så när entreprenören kör Delfin XII vid denna tidpunkt är det strejkbryteri. Vi hade hoppats att entreprenörerna skulle respektera strejken men nu får vi diskutera åtgärder.
Underteckand kommer precis från LO/Byggnads strejk till Sjöbefälsföreningens, som är ett fack inom SACO. Ändå är det slående hur lika frågorna är.
IMG_5915
Hans-Dieter närmast till vänster.
– Idag är det tre avtal inom skärgårdstrafiken, två i öst och ett i väst. Vi slåss för ett gemensamt branschavtal men vi vill behålla tarifflönerna. Redan i förra avtalet öppnades upp för att testa individuella löner, så 25 procent av oss har haft de. Alla är emot individuella löner nu, speciellt de som testat. Vi träffar ju inte redarna, vi jobbar ensamma. Så de individuella lönerna blir bara helt godtyckligt satta. Enda effekten är att det idag kan skilja 2500 kronor i lön mellan oss. (Detta får mig att tänka på byggarnas försvar för lagackordet, där lönerna delas helt jämt inom laget).
Flera av sjöbefälen bekräftar bilden att de egentligen inte har större problem med redarna utan att det är Almega som är så provokativa i varje avtalsrörelse. Hösten 2013 bröt Almega förhandlingarna med SEKO och en strejk utbröt. Strömma uppviglades av Almega till rena strejkbryteriet som till och med Almegas egen huvudförhandlare deltog i. Sjöbefälen nu har starkt stöd från SEKO som kanske kommer gå ut i sympatiåtgärder om strejken blir långvarig.
Läs mer här om bakgrunden till
Läs mer här om den förra strejken på skärgårdstrafiken
Elin Gauffin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s