Rött kort åt rasismen, 22 maj

Den 22 maj hölls en rasistisk demonstration på Raul Wallenbergs Torg i Stockholm. Arrangörer var en grupp som kallar sig Folkets demonstration. Namnet har de tagit för att ge sken av att vara en spontan folklig åsiktsyttring, men i själva verket består nätverket av organiserade rasister. En av talarna på demonstrationen var John Bouvin, som var medlem i rasistiska Ny Demokrati på 90-talet och gjorde sig känd för rasistiska och homofoba utspel i riksdagen och som uteslöts ur partiet efter att ha blivit omhändertagen av polisen i samband med en högerextrem demonstration. Några andra talare var Stefan Torsell (Nya Tider), Nina Drakfors (SD) och Annelie Sjöberg, som är en centerpartist som på senare tid uppmärksammats för sina främlingsfientliga åsikter. Flera kända nazister från Nordisk Ungdom, Svenska Motståndsrörelsen och Soldiers of Odin har tidigare närvarat på Folkets demonstrations evenemang och några var även där igen.

IMG_0430IMG_0321IMG_0313IMG_0363

Men rasisterna stod inte oemotsagda! Rättvisepartiet Socialisterna var med och organiserade en motdemonstration som gick under ”Rött kort åt rasismen” som började på Hötorget med lite tal. Nätverket som anordnade demonstrationen heter ”Rött Forum” och verkar för att samla socialistiska organisationer, vänsteraktivister och fackligt aktiva till gemensam kamp. Tal hölls av representanter för bl.a Rättvisepartiet Socialisterna, Arbetarmakt och Internationella Solidaritetskommiten. Vänsterpartisten och saxofonaktivisten Dror Feiler gjorde en poäng i sitt tal när han kommenterade att samtidigt som det var kul att han kände igen de flesta på demonstrationen så är det ett tecken på hur antirasismen försvagats. Även Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna knöt an till detta i sitt tal och visade på att detta tillsammans med att både politiken och samhällsdebatten gått skarpt åt höger gör det viktigare än någonsin att fler blir aktiva antirasister. Att förena kampen mot rasism med kamp mot högerpolitik och kapitalism var också en röd tråd i talen.

Efter talen förflyttade sig demonstrationen till Raul Wallenbergs Torg för att sammanstråla med Linje 17 mot rasisms motdemonstration. Polisen hade i vanlig ordning spärrat av området där rasisterna talade och rullade fram sina bilar i en rad bakom kravallstaketen för att rasisterna skulle kunna demonstrera ostört. Men antirasisterna lyckades ändå föra tillräckligt mycket oväsen för att märkbart störa talen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s