Vi stannar tills lagen ändrats

Sedan den 3 augusti är Mynttorget fyllt av hundratals flyktingar från framförallt Syrien. Några uppställda tält vittnar om att torgprotesten även pågår på natten.Flyktingarna är väldigt angelägna om att berätta sina historier och hur orättvist och rättsvidrigt de blir behandlade för varje besökare.

Det handlar om den nya asyllagen från den 20 juli som enbart ger tillfälliga tillstånd på 13 månader för krigsflyktingar till exempel från Syrien. Vad ska de göra under 13 månader? ”Då hinner vi inte lära oss svenska, skaffa jobb och bostad” förklarar flera av de protesterande. ”Vi vill starta våra liv, jobba hårt, få frihet. Vi känner oss lurade”.

IMG_6403

Det är framförallt att lagen är retroaktiv som upprör. Den ska gälla för alla som kommit efter 24 november.
– Under juli månad, alltså efter att lagen antogs, vet jag flera syrier som kommit före den 24 november men som ändå fått tillfälliga uppehållstillstånd. Så inte ens gränsen 24 november är säker, berättar Saleh Al-Ali som själv kom till Sverige den 12 november och väntar på svar.

En annan orättvisa är att vissa asylsökande får kortare handläggningstider vilket gjorde att de hann få svar innan den 20 juli medan andra fick längre och därmed behandlas enligt de nya hårda reglerna.

Arrangörer i gula västar delar ut ett informationsblad som slår fast att retroaktiv lagstiftning inte borde förekomma i ett rättsäkert land. ”Inte i något annat land är det accepterat med en retroaktiv lag om den är till nackdel för de enskilda”. Att lagen gör skillnad på om en har barn med sig till Sverige eller om en har lämnat barnen i ett annat land är också diskriminerande ”och inte så barnvänligt som lagstiftarna vill ge sken av”.

Flyktingarna från Mynttorget kommer från hela Sverige. Några kommer stolt fram och berättar att de cyklade från Ludvika för att ta sig hit. En annan köpte en biljett från Karlskrona. Den kostade 700 kronor, det är den månadsinkomst han får av Migrationsverket att leva på. Andra kommer från Örebro, Norrköping, Kalmar och Stockholm. De är väldigt upprörda.

– Det finns ingen rättvisa. Vissa får permanenta tillstånd andra inte. Jag frågade varför jag inte fick uppehållstillstånd när andra som kom samma dag fick. ”Otur” blev svaret. Jag har alltså otur att det är krig i mitt land.

– Jag sökte upp Migrationsverket för att höra hur det går med mitt fall då jag väntat över ett år utan att ens bli kallad på intervju och då fick jag svaret att om processen inte passar så kan jag åka hem, berättar en. Om Syrien säger de:

– För att leva där måste man bära vapen. Där finns ett ständigt hot om att bli kidnappad eller mördad.

En man från Raqqa berättar att han är personligen efterlyst av IS för att han sagt emot dem. Lagen säger åt honom att vända om. Men vart ska han ta vägen?

IMG_6406 IMG_6407

De berättar även hemska historier om flyktvägen till Sverige men också om den värme de mötts av här. ”Människorna i Kalmar är mycket hjälpsamma och snälla. Det är Migrationsverket vi protesterar emot”.

Alla vi pratar med är fast beslutna att stanna på Mynttorget tills dess att lagen är ändrad så att alla som ansökte om asyl innan den 24 november 2015 och som beviljas uppehållstillstånd får permanent tillstånd.

Rättvisepartiet Socialisterna som protesterat mot den nya lagen hela våren ger vårt fulla stöd till denna protest och uppmanar alla som står för medmänsklighet och solidaritet att ta sig till Mynttorget för att ansluta och ge sitt stöd. Bara stora protester kan pressa riksdagen att ändra den katastrofala lagen. Det sas att den skulle vara tillfällig och nu har det gått en månad och lagen borde skrotas i sin helhet.

Nedan följer en intervju med en av arrangörerna för protesten.

Intervju med Assar, asylsökande och en av arrangörerna bakom protesten utanför riksdagen

– Jag kommer från Syrien och har varit asylsökande i Sverige sen juni förra året. Jag är 30 år gammal och är apotekare i grunden. Jag har fortfarande inte fått ett besked av Migrationsverket gällande uppehållstillstånd.

– Först vill jag säga att även om jag kommer framföra kritik betyder det inte att det inte finns positiva saker också. Jag är tacksam över det ansvar det svenska samhället och dess medborgare har tagit för att skydda flyktingar från hela världen från krig och förföljelse.

– Nu ska jag adressera problemet. Den nya flyktinglagen som ju bland annat innebär att de tidigare permanenta uppehållstillstånden ersatts av tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader har av någon anledning börjats användas retroaktivt. Personer som har sökt asyl i Sverige innan den 24 november, när lagförslaget först kom upp påverkas ändå av den nya lagen.

– Vi anser att detta är fel! Dessutom behandlas olika asylärenden helt olika. Till exempel känner jag två tvillingar varav den ena fick uppehållstillstånd efter bara 3 månader, den andra fick vänta i 1 år och 3 månader innan han ens fick en intervju om sin situation. Det verkar inte finns några lagar som säger hur lång processen kan vara. Detta har resulterat i att vissa som sökt asyl efter 24 november fått permanenta uppehållstillstånd medan vissa som sökte innan har fått tillfälliga genom den nya lagen p.g.a att deras asylprocess pågått så länge. Detta är inte rättvist!

Hur arrangerade ni protesten?
– Jag försökt protestera mot detta på många sätt. Jag har tidigare försökt driva fall domstol gällande det här. Men nyligen fick jag idén att vi borde arrangera en protest för att uppmärksamma det här problemet. Så jag pratade med några vänner som är bättre än mig på sociala medier och tillsammans så organiserade vi demonstrationen och mobiliserade andra flyktingar genom facebook och andra sociala medier.

Elin Gauffin och Leo Nobel

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s