Kom till Mynttorget – ge stöd

Syriernas torgprotest på Mynttorget fortsätter, se tidigare inlägg. De behöver att folk kommer dit med mat, dricka och visar sitt stöd. Alla socialister och flyktingvänner borde fråga sig hur denna kamp kan växa och försöka bistå. Hoppas vi ses där imorgon lördag.

Ett hundratal flyktingar från runt om i Sverige protester mot den nya lagen som enbart ger korta 13-månaders uppehållstillstånd och som hindra återförening av familjer. Flygblad med de intervjuer vi från Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna gjort dagen innan hade strykande åtgång. RS-medlemmen Mohamed Magiel översatte till arabiska för de som behövde, men ganska många talar engelska eller svenska.
Under fredagen hade fortfarande inte en enda riksdagsledamot besökt de protesterande flyktingarna.
Protesten har nu fått förlängt polistillstånd till och med tisdag.


MohammedMajedNahhasMohammed Majed Nahhas

-Min 2-årige son är helt traumatiserad av kriget, han kan knappt röra sig eller kommunicera. Här i Sverige eller Tyskland skulle han kunna få hjälp.
-Men just nu är min fru och mina fem barn fast i Turkiet. Där får de inte tillgång till läkarvård eller de mediciner som behövs. Vad händer när deras pengar är slut? Kommer min familj att tvingas tillbaka till Syrien där dom riskerar att dö?
– Jag är en skicklig tandtekniker men här får jag inget jobb – varför vill man inte använda mig här i Sverige? Vi känner att vi är fast i ett stort fängelse.

Khaldon Mansour
-Min mamma är i akut behov av omvårdnad. Hon har diabetes och på grund av kriget i Syrien gick det KhaldonMansour (1)så långt att hon tappade synen. Dessutom har hon nyligen opererats p g a hjärtproblem här i Sverige.
– Jag, min bror och min sjuka mamma har nu bott här, tre personer, i ett jättelitet hotellrum som är ca 2×3 meter. Vi har nu bott så i ett år.
– Jag har väntat i ett år på en intervju hos migrationsverket för att ansöka om uppehållstillstånd. Jag har en collegeutbildning i ekonomi och vill inget hellre än att få arbeta, bidra till samhället och få en lägenhet som skulle vara billigare än hotellrummet.
-De nya flyktinglagarna hindrar oss också från att börja SFI. Vad har vi för framtid? Jag har ingen aning om vad som kommer att hända.

Även flyktingar från andra länder än Syrien har kommit för att ge sitt stöd och kämpa för sina egna fall. att Adnan Maroan från Kirkuk i Irak har fått avslag känns väldigt beklämmande. IS styr Kirkuk. Hur tänker Migrationsverket.

Ayham Alkhatib (ej på bild):

-Med de nya temporära uppehållstillstånden är det väldigt svårt att få ett riktigt liv här i Sverige. Jag fick 13 månaders uppehållstillstånd den 26 juli. Men att bli registrerad hos skatteverket och få personnummer kan ta 3 månader och att få SFI plats kan ta 4 månader. Att hitta en bostad är mycket svårt även för svenskar.
– Jag är utbildad apotekare och det finns en brist på apotekare i Sverige men ändå är det nästan omöjligt för mig att få ett jobb!
– Det tar alltså flera månader att få den grund som krävs för att kunna söka jobb. Om man inte har jobb kan man inte få förlängt uppehållstillstånd, och det måste man söka senast 3 månader innan det temporära uppehållstillståndet löpt ut.
– Kravet på anställningsavtal skapar en svart marknad, man kan få betala ett par hundra tusen till en arbetsgivare för ett giltigt anställningsavtal. Många är desperata – om vi skickas tillbaka till Syrien löper vi en stor risk att dö. Båda sidor i kriget är farliga, varje dag förstörs städer i bombattacker.

IMG_6410

– Jag kom hit 2012. Jag har fått avslag fyra gånger och det säger att jag måste åka tillbaka. Men hur ska jag kunna göra det? Som alla vet är Krikuk i terroristern ISs händer. Nu har jag inget LMA-kort och kan inte få något jobb. Jag är bilmekaniker.

 

Abdualaziz och Abdullah, Falkenberg:

Abdullah hade tid för intervju och beslut från Migraitonsverket den 1 juli. Nu är det uppskjutet till slutet av september. Migraitonsverket säger att han därför kommer att behandlas enligt den nya lagen. Detta trots att han kom till Sverige den 31 oktober. Då gällde fortfarande den gamla lagen som gav syrier permanent uppehållstillstånd.

– Min handläggare sa att du är ju inte sjuk, så du kan vänta, berättar Abdullah. De båda kommer från Dayr az-Zawr (Deir ez-Zor på engelska), Syriens sjunde största stad, sydost om Raqqa. Staden kontrolleras av ISIS.

– Min fru är kvar i Syrien. Meningen var att jag skulle komma först och sedan familjen, berättar Abdullah.

IMG_2172 IMG_2174 IMG_2183
Assa’ad Saleh, Sundsvall:
Han kom till Sverige från Syrien, via Turkiet och Grekland, under 2015. Innan dess har han bland annat arbetat som journalist i Storbritannien.
– Jag har inte ens blivit kallad till intervju hos Migrationsverket ännu. Om jag får 13 månaders uppehållstillstånd är det för kort tid för att jag ska kunna komplettera min utbildning så att jag kan arbeta i Sverige.
Urwa Mohammad:
Jag och min bror kom samtidigt och har samma skäl, Min bror fått permanent uppehållstillstånd sedan en månad men jag får inte. Vi är bröder och är här av samma anledningar och gjorde fingeravtryck tillsammans och har samma prövning. Det är självklart att vi få samma besked.
Artikelförfattare: Peter Lahti, Elin Gauffin, Per-Åke Westerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s