Stormöte tog sats inför demonstration mot chockhyreshöjningar i Husby

14570453_10209590154643379_4506473411072399608_n

Över 100 personer deltog på ett möte i Husby Träff i torsdags för att höra forskaren Jan-Erik Lind berätta om sin studie om Järvalyftet samt för att diskutera dagens problem och utmaningar.

bild-arneArne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna inledde mötet med att prata om Järvalyftet och striden mot Svenska Bostäder 2007, som slutade med en seger då hus som egentligen skulle rivas istället fick genomgående renoveringar med relativt låga hyreshöjningar. Han tog även upp den aktuella bostadskampanjen, mot D.Carnegie, vars hyresgäster knappast fått några upprustningar utan istället får hyreshöjningar på 54 procent efter slarvigt utförda renoveringar.

Sedan talade Jan-Erik Lind i ungefär en timme om hur Järvalyftet, ett ombyggnadsprojekt som togss fram av Svenska Bostäder helt utan de boendes inflytande, strax efter det lanserades 2006 mötte på stora lokala protester. Grundidén var ett flera lägenhetshus skulle rivas och att det istället skulle byggas småhus. Men efter hårda strider som innefattade demonstrationer, utfrågningar av politiker och tjänstemän, organisering av de boende mm. så stoppades projektet och istället fick som sagt husen omfattande renoveringar. Detta följdes av en diskussion där de flesta inlägg kretsade kring D.Carnegie och hur en liknande seger kan vinnas för de boende i deras lägenheter.

Nooshi Dadgostar som sitter i riksdagen för Vänsterpartiet deltog på mötet och sa att hon kommer lyfta frågan om privata slumvärdars rätt att parasitera på miljonprogrammen i riksdagen. Rättvisepartiet Socialisterna, som har varit initiativtagande i kampanjen mot D.Carnegie & Co samlade in ifyllda protestlistor samt dokumentation av skador i lägenheter under mötet.

Mötet tog sikte på nästa demonstration mot D.Carnegie & Co som kommer att äga rum den 10 november kl 16:30 i Husby.

Läs mer:

> D. Carnegie & Co:s plumpa attack på Rättvisepartiet Socialisterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s