Tunga namn sluter upp bakom idolerna

2077d8f3-d81b-45f0-8897-9a5bec1d9bc2

Här om veckan varslade musikerförbundet om strejk mot produktionsbolaget FreemantleMedia, som producerar TV-programmet Idol. Detta på grund av att bolaget vägrat att teckna kollektivavtal för deltagarna i Idol. Dessa tjänar i nuläget 875 kr i veckan efter skatt. Dessutom förlorar de rättigheterna till eget material som de framför i programmet. Strejken kommer äga rum den 25 november ifall Freemantle inte tecknar kollektivavtal tills dess.

För några dagar sedan meddelade 6F-facken (Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Seko och Fastighets) att de stödjer musikerförbundets krav och eventuellt är beredda att genomföra sympatiåtgärder. Ifall t.ex elektrikerna som jobbar med produktionen av Idol gick ut i sympatistrejk skulle det kunna innebära att programmet inte skulle kunna sändas, vilket självklart skulle vara ett hårt slag mot Freemantle och TV4.

Även organisationen KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd), som organiserar över 30 000 kulturarbetare har uttalat stöd till Musikerförbundets krav.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer idolernas kamp för rimliga löner och uppmanar alla, framförallt de som har någon koppling till musikbranschen, att göra stöduttalanden. Hashtaggen #backaidolerna kan användas för att få spridning.

Läs mer om Idolstrejken samt en intervju med Musikerförbundets förbundsjurist Per Herrey i denna artikel i Offensiv: http://www.socialisterna.org/sv/2/1/12969/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s