Allt stöd till kampen mot försämringar inom LSS

3-dec-omslagsbild

 

Den personliga assistansen är hotad. Regeringen ger skärpta direktiv till försäkringskassan och har tillsatt en utredning för att minska kostnaderna för assistansersättningen. Nu ryter brukare, assistenter och anhöriga ifrån! 

Under året har regeringen och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér flaggat för åtgärder för att minska kostnaderna inom personlig assistans. De har pekat på att kostnaderna för assistansersättningen har ökat kontinuerligt sedan Lagen om Särskilt Stöd (LSS) stiftades 1994. Kostnaderna låg enligt en debattartikel av Åsa Regnér på 10 miljarder årligen 2002 och gick upp till 28.6 miljarder år 2014. Samtidigt har antalet beviljade assistanstimmar ökat i snabbare takt än antalet som beviljats assistans, dvs snittet för antalet beviljade assistanstimmar har ökat.

Med detta som bakgrund har regeringen tillsatt en utredning om kostnaderna för assistansersättningen samt gett försäkringskassan nya direktiv om att verka för att antalet assistanstimmar minskar. Skälet, uppger regeringen, är att komma åt ”fusket” med assistansersättning och de säger sig vilja motverka privata företag som gör stora vinster på brukare och assistenters bekostnad.

Detta är dock bara ett alibi. Även om regeringen förnekar att det rör sig om några nedskärningar är det hela ganska genomskinligt. Det verkliga syftet är att dra ner kostnaderna generellt – det finns inget i direktiven som handlar om att komma åt folk som utnyttjar systemet, och vad privata företags vinster beträffar så har ju regeringen som bekant visat sig högst ovillig att driva igenom något vinststopp i varken assistansen eller någon annan del av välfärden.

Konsekvenserna blir istället att vanliga människor som är i behov av personlig assistans kommer ha svårare att få beviljat de assistanstimmar som de behöver. Pratet om jämställdhet mellan de som beviljas assistans är rena lögner. Detta kommer med största sannolikhet snarare bidra till en ökad ojämlikhet, då de som har det tuffare och inte har tid och ork att bråka med försäkringskassan förmodligen kommer att vara de som i högst grad förlorar sina timmar.

Nedskärningarna har kritiserats hårt av diverse brukarorganisationer. Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) kallar besparingsplanerna för katastrofala i en artikel i Aftonbladet i augusti. De uppger även att medlemmar redan nu börjat ringa upp dem för att de är oroliga för vad som kommer hända med deras assistans. Redan idag finns det de som vittnar om att det har fått sina assistanstimmar indragna till följd av försäkringskassans skärpta direktiv.

Lördag den 3 december, internationella funktionshindersdagen, hålls landsomfattande protester mot nedskärningarna under namnet ”Assistans är frihet! Rädda LSS”. Demonstrationerna samordnas av en facebook-grupp med samma namn där allmänheten uppmanas att medverka och sprida manifestationen till fler orter.

Demonstrationen i Stockholm äger rum på Norra Bantorget lördag den 3 kl 13:00. Slut upp och visa stöd!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s