Stor demonstration för ensamkommande flyktingar

17240114_1390985524256770_6400510970733718694_o
Foto: Leo Nobel

Av Leo Nobel

Lördagen den 11 mars hölls en imponerande stor demonstration i Stockholm mot utvisningar av ensamkommande flyktingbarn, som klart visade att effekterna av förra årets chockterapi i asylfrågan håller på att släppa.
Demonstrationen, som från tre håll marscherade till en manifestation på Medborgarplatsen, arrangerades av nätverket ”Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa”.

Uppåt 3 000 personer deltog i demonstrationen, som hade föregåtts av ”Röda Tråden-Marschen”.
Denna startade den 4 mars och gick ut på att folk från olika delar av landet marscherade mot Stockholm med ryggsäckar innehållande barnkonventionen och symboler för barns liv på flykt, med Stockholmsdemonstrationen som slutdestination.
Talarna varierade mellan aktiva i nätverket, politiker och ensamkommande flyktingbarn som berättade gripande historier om sitt liv på flykt.
– Min mamma har sagt att jag är hennes sista hopp. Jag vågar inte säga till henne att jag kommer att bli utvisad. Så jag frågar dig statsministern, vad ska jag säga till min mamma? sa Ali, en av talarna.
– När vi kom blev vi välkomnade och började hoppas på en trygg framtid i Sverige, sa en av de andra, som nu får kämpa för sin överlevnad, i en av flera starka appeller.
Nu tänder den solidaritet som visades denna dag och under hela marschen till Stockholm ett nytt hopp.

En stor del av deltagarna på demonstrationen, säkert flera hundra, var också ensamkommande flyktingungdomar.
Offensiv pratade med tre ungdomar på demonstrationen, Bunny, Sucdi och Juweira.

– Vi är här för för att våra röster ska bli hörda. Ifall vi är många som protesterar kanske de ändrar beslutet om att utvisa ensamkommande, sa en av dem.
Mest utsatt läge hade 17-åriga Sucdi Abdirahman Ahmed, som blir 18 år i maj. Hon kom till Sverige som ensamkommande tjej från Somalia redan i mars 2014 och bor idag tillsammans med två andra tjejer i ett familjehem i Hagsätra.
– Jag har bott här i två år och går första året på gymnasiet, men jag vet fortfarande inte om jag får stanna, sa Sucdi, elev på samhällsvetenskapsprogrammet på Jensens gymnasieskola.

Demonstrationen blev vid ett tillfälle angripen av ett ca 15-tal nazister från Nordisk Ungdom som hade en banderoll där det stod ”Refugees not Welcome” och skrek provocerande slagord. Dessa blev dock snabbt utbuade och bortkörda av demonstranter och polis utan att någon kom till skada. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s