Minnesstund för Kristallnattens Offer – Aldrig Mer Fascism

 

 

79 år efter Kristallnatten hölls en manifestation utanför LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm för att minnas offren. Evenemanget arrangerades av Unga Byggare.

Unga Byggares eget budskap var tydligt:

”Den 9 november minns vi nazismens offer på årsdagen av Kristallnatten som ägde rum 1938. Tusentals judar fördes till koncentrationsläger och butiker samt möteslokaler vandaliserades. Detta blev startskottet för förintelsen.

Än idag finns det högerextrema krafter i Europa som växer i spår av bland annat nedskärningar, arbetslöshet och ekonomiska kriser som skapar missnöje och slår hårt mot arbetarklassen världen runt. 
I slutet av september samlades nazister i Göteborg för att demonstrera men genom en massiv motdemonstration såg folk till att de inte kunde röra sig en meter. Samma nazister trakasserar asylrättsaktivister, fackligt aktiva, socialister, hbtq personer och alla som motsätter sig deras våldsamma ideologi.”

Ung Vänster, som hade planerat ett evenemang med start tidigare samma dag, anslöt sig till Unga Byggares manifestation istället. Enzo Costa från Unga Byggare presenterade de många talarna.

Först ut var Marta Aguirre, ordförande i Seko Pendelklubben, som beskrev hur kampen på arbetsplatserna mot försämrade villkor hör ihop med kampen mot rasismen. Därefter talade Mahmood Rezaie från Ung i Sverige, som beskrev hur de unga flyktingarnas sittstrejk angreps av nazister och att många ställde upp till flyktingarnas försvar. Han talade också kort om krig och terror i Afghanistan och den fortsatta kampen mot utvisningar.

Natalia Medina från Studenter Mot Rasism informerade demonstrationen om den skolstrejk mot utvisningar som planeras till den 12 december. Hon tog också upp hur nazisterna stoppades i Göteborg den 30 september. Det gjorde även Vilja Schröder Slagbrand från Ung Vänster som underströk allvaret i kampen mot nazism och rasism.
Maria-Elsa Salvo från SSU riktade hård kritik mot regeringens flyktingpolitik och betonade att kampen mot rasism hänger ihop med klasskampen.

Sista talare var Gunnar Westin, som är vice ordförande i Seko Stockholm, tog upp nazismen i Tyskland på 30-talet, om att det är arbetarrörelsens ansvar att stoppa den och hur den tyska arbetarrörelsens stora partier misslyckades med denna uppgift. Han betonade också att han var stolt över att tala på samma manifestation som Mahmood från Ung i Sverige.

Manifestationen avslutades med att bandet The Fackpamps framförde två låtar.

Fler artiklar om kampen mot Nazismen:

RS Göteborg 30 September

Nazister Bortkörda Igen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s