Dags att kämpa för strejkrätten

images_cms-image-000006015

Av Arne Johansson

Efter lång tids tystnad har äntligen flera LO-fack börjat ta ställning mot förslagen om inskränkningar av strejkrätten. Inskränkningarna övervägs av den utredning som regeringen har beställt med anledning av den segslitna konflikten i Göteborgs hamn.

Seko Stockholm är en av få fackföreningar som reagerade direkt mot utredningen redan i somras.
– Nu upplever jag ett ganska bra tryck i frågan efter Ylva Johanssons utspel för ett par veckor sedan då hon föregrep utredningen genom att antyda att regeringen är beredd inskränka strejkrätten, säger Gunnar Westin, som är kassör i Seko Stockholm.
Enligt en sammanställning av den syndikalistiska tidningen Arbetaren säger företrädare för 12 av 14 LO-förbund nej till en inskränkt strejkrätt som kan drabba hela arbetsmarknaden. Bara IF Metalls, allra tydligast, och Handels avtalssekreterare som svarar ”nja” kan tänka sig en lagstiftning. Det tydliga välkomnande av utredningen som IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä står för lyckas han inte ens få stöd för av förbundets parhäst i GS-facket.
Av dem som Arbetaren direkt citerar uttalar sig Målareförbundets avtalssekreterare Peter Sjöstrand och Fastighets ordförande Magnus Petterson särskilt tydligt om att en konflikt i Göteborgs hamn inte får motivera en förändring av strejkrätten.
– Det är inte min uppfattning att Hamnarbetarförbundet sabbar för alla andra. Jag tror att Svenskt Näringsliv ligger på arbetsmarknadsministern om det här, säger Pettersson, medan Sjöstrand menar att det nu är dags för facken att gå samman och mota det här förslaget i grind.

Allra skarpast har Byggnads ordförande Johan Lindholm uttalat sig i sitt senaste veckobrev.
– Vi har färdats hundra år tillbaka i tiden. Jag har bara en sak att säga – och här vill jag vara glasklar – ingen ska röra vår strejkrätt.
– Strejkvapnet är löntagarnas verktyg för att kunna ställa krav på bättre villkor på arbetsmarknaden. Våra politiker ska hålla sig borta från konfliktreglerna. Använd inte hamnkonflikten i Göteborg för att gå arbetsgivarnas ärende och förändra maktbalansen, tillägger han.

Den före detta LO-juristen Kurt Junesjö har i flera debattinlägg och intervjuer varnat för att det egentliga skälet inte är konflikten i Göteborgs hamn utan att arbetsgivarna i Teknikföretagen och Svenskt Näringsliv vill öka sin möjlighet att byta till ett för dem billigare avtal, ”avtalsshoppa”.
Det försökte ABB på pappersbruket Figeholm, att byta Pappers avtal mot Teknikavtalet.
– Anledningen till att arbetsgivaren ville ha Metallavtalet var ju ganska uppenbar, det är ett avtal som är fullt av potthål. Det är ett riktigt skitavtal numera, säger Junesjö i tidningen Internationalen.
Pappers förbundsråd har också varit snabba att ta avstånd från Ylva Johanssons hot mot strejkrätten.
Offensiv har talat med Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avd 86 i Figeholm.
– Det här är är riktigt illa, en jättegrej. Jag var ganska ny som avdelningsordförande 2005, men anade oråd och kontaktade snart förbundet när ABB plötsligt ville få med oss på att byta Pappers avtal mot Teknikavtalet. Då visade det sig att det skulle ha kostat pappersarbetarna 1 500 kronor i månaden och underhållsarbetarna 4-5 000 kronor.
Pappers varslade om strejk mot ABB:s försök till avtalsshopping och flera sympatiåtgärder, bland annat av hamnarbetarna i Norrköping, hann inledas innan Pappers den gången fick rätt i Arbetsdomstolen. Det är en dom som enligt Junesjö Teknikföretagen sedan dess har varit rosenrasande på.
Hamnfyrans ordförande Erik Helgesson menar i tidningen ETC att de fackledare som eventuellt tror att man kan lagstifta om hamnkonflikten utan att det får konsekvenser för hela arbetsmarknaden är naiva. Han påminner också om att även Elektrikerna så sent som i våras tvingades varsla om strejk för att säkerställa sitt eget avtal efter en organisationsförändring där elektrikerna plötsligt kallades tjänstemän, som redan täcktes av avtal.
– De ska ge fan i konflikträtten, svarar också Elektrikernas förhandlingschef i förbundets tidning på en uppmaning från flera fackligt aktiva medlemmar att sätta ned foten.

> Läs alla fackliga artiklar här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s