”Blågröna alliansen har förklarat krig mot hyresrätten”

”Rör inte vår Allmännytta”. Så löd huvudparollen på kvällens demonstration på Sergels torg.

– Den blågröna alliansen har förklarat krig mot hyresrätten. Vi säger idag: Vill ni ha krig så får ni krig!, sa Elin Gauffin (RS) som talade för det tidigare nätverket Rädda Hyresrätten.

Se livesändning här

Här följer ett utdrag av Elins tal:

”Tack för initiativet idag. Demonstrationen är oerhört viktig på en massa sätt. Den grönblåa borgaralliansen i stadshuset skickade ut en krigsförklaring. Bostadsrättsombildningar i förorten, vi svarar: okej – vill de ha krig ska de få krig.
Så nu samlas vi här redan innan de har hållit sitt första kommunfullmäktigemöte. Vi kommer bjuda på motstånd. Vi kommer att stå för minutiös organisering. Kvarter för kvarter – ort för ort. Vi startar nämligen inte från noll den här gången. Med oss har vi åren av motstånd 2006-2014. Då tog det ett tag innan vi samordnade oss, men snart fanns nätverket Rädda Hyresrätten på plats.
De har makten, med övergödda mäklare och bankmän på sin sida. Vi vet att vår enda styrka är solidariteten och sammanhållningen. Vi vet att det gäller att vara ute väldigt tidigt. Samla in motintresseanmälningar. Samla till möten. Sätt upp organisationer. Knacka dörr – det är otroligt viktigt – våga knacka dörr. Återkalla fullmakter. Överklaga. Demonstrera. Debattera.

Kära vänner – det här är inte alls kört. Det går att stoppa ombildningar. Mellan åren 2006 och 2010 ombildades 22 000 kommunala lägenheter i Stockholm. Men glöm inte att under samma år stoppades ombildningsförsök av 17 000 lägenheter. Det är glasklart: de ombildningar som stoppades var de ombildningar där det fanns ett organiserat motstånd.
Det finns ingen tydligare klassfråga än bostaden idag. Tusentals afghanska traumatiserade ungdomar kastades denna höst ut i total hemlöshet. De har ingenstans att ta vägen, de sover i kyrkor och i tunnelbanan. Samtidigt är en rubrik i DN idag: ”Bara rikaste hushållet kan köpa bostad i Storstockholm”. Blågröna alliansen tycker att den avgrundsdjupa klassklyftan är för liten.
Men då så – kom ann då. Vi ska visa er.

Den här demonstrationen måste fortsätta. Låt oss redan till veckan samlas igen för att gemensamt bilda ett nätverk som systematiskt kan hjälpas åt att stoppa ombildningarna.
Vi har så mycket att vinna. Samtidigt som vi kan rädda miljontals av värden kvar i kommunal regi så är vår gemensamma kraft underifrån också just det som kan skära av den mörka politiska utvecklingen. Bara gräsrotskampen kan stoppa konstant ökad högerpopulism. När vi går samman, hyresgäster med bakgrund från jordens alla hörn, praktiserar vi solidaritet och antirasism. Vi riktar strålkastarljuset bort från rasisternas avledningsmanöver och mot de verkliga problemen – det vill säga bankekonomin, högerpolitiken, kapitalismen. På det sättet blir vi starkare än vad de någonsin kan drömma om. De kommer aldrig att lyckas.”

Lästips

http://offensiv.socialisterna.org/sv/933/kampanj/6310/

http://offensiv.socialisterna.org/sv/1018/inrikes/8609/

http://www.socialisterna.org/sv/2/1/4745/

http://offensiv.socialisterna.org/sv/820/kampanj/3394/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s