Kommunal i Stockholm tar ställning mot inskränkning av strejkrätten

Foto: Natalia Medina

Igår röstade Kommunal Stockholms läns representantskap med 157 röster mot 35 för att försvara strejkrätten. Avdelningen är den största inom Kommunal.

”Att Kommunal tar ställning för att försvara strejkrätten och mot uppgörelsen mellan Svenskt näringsliv och LO om att inskränka strejkrätten”.

Så löd en av de att-satser som fanns i de två motioner av Robert Mjörnberg och Johan Engman mot inskränkningens av strejkrätten som antogs.
De som talade för avdelningsstyrelsen för att avslå motionerna argumenterade inte ens i sakfrågan. Argumenten som hördes var istället: ”Vi borde inte debattera, då blir det ‘vi och dom'”, ”Vi måste hålla ihop”, ”Vi måste lita på ledningen”, eller ”Vi kan lita på Stefan Löfven för han är en gammal svetsare”.

Sanna Tefke, som i avdelningsstyrelsen hade reserverat sig mot avslagsställningstagandet, talade för motionen på mötet och sa vad lagen egentligen handlade om: att ge mer makt åt arbetsgivaren och öka möjligheten till avtalsshopping.

– Att organisera sig är en grundläggande demokratisk rättighet som vunnits av fackföreningsrörelsen genom hårda strider. Nu vill man ta bort den rätten för vissa, sa repskapsledamoten och bussföraren Petri Myllykoski – också medlem i Rättvisepartiet Socialisterna – när han talade för motionen.

Petri Myllykoski

– Vad omröstningen visade är att det finns en överväldigande majoritet mot inskränkningarna av strejkrätten. Nu gäller det att fler tar upp frågan och tar striden till kongressen, säger Petri.

Petri tog också upp i sitt tal att anpassningen till Svenskt näringsliv också inneburit att fler LO-medlemmar gått till SD. Att stå upp för strejkrätten, inte Svenskt näringsliv är också en antifascistisk kamp.

Nyligen tog också Seko Stockholm på sitt höstmöte enhälligt ställning för att lämna överenskommelsen om inskränkning av strejkrätten. Också Kommunals avdelning i Västerbotten har tagit ställning mot strejkrättsinskränkningarna. En av deras att-satser – som alltså röstades igenom – var ”att Kommunal, om någon framtida regering tänker göra någon inskränkning i strejkrätten, i LO agerar så att en generalstrejk utlyses för att förhindra någon inskränkning i strejkrätten.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s