Stormöte i Husby tog sikte på kamp för hyresrätten

47685429_10215858785595235_739225199479619584_o
Elin Gauffin talar

Stormötet i går kväll i Folkets Husby på temat Rädda hyresrätten präglades av engagerad kampvija med brett deltagande från såväl Hyresgästföreningen Region Stockholm som Norra Järva Stadsdelsråd, Rättvisepartiet Socialisterna, Ort till ort, Förorten mot våld, Rött forum, Momentum Stockholm, lokala hyresgästföreningar i Husby och Rinkeby och andra intresserade.

Att C och L ställt krav på marknadshyror som villkor för att stödja en Löfvenregering och att det blågröna styret i Stockholm utöver ombildningar även vill sälja av allmännyttan till privat fastighetsägare har underblåst viljan att ta strid ytterligare.
Togs ett kanske historiskt beslut att bilda ett gemensamt nätverk, Rädda hyresrätterna, och valdes en samordningsgrupp till stöd för de kommande striderna mot ombildningar, utförsäljningar, höga renoveringshyror och marknadshyror.
Beslutades också om att anta det upprop som ses här nedan, med tillägg av krav som ska finslipas på att bygga bort bostadsbristen, bygga för blandat boende i de mest segregerade rikare stadsdelarna samt på att fastighetsspekulanter som tex riskkapitalbolaget Blackstone måste stoppas.

Beslut togs också om en första demonstration redan onsdag den 12 december kl 9.30 vid stadshuset i samband med Stockholms stads budgetfullmäktige, samt om en större demonstration den 21 januari och en lobby i samband med årets första kommunfullmäktige den 28 januari.
”Förorten reser sig”, kommenterade Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari efter mötet.

Förslaget till upprop som alltså ska få ett par tillägg enligt ovan lyder:
Upp till kamp mot ombildningar och marknadshyror
– för allas vår rätt till en bra bostad som vi har råd med
För många unga och äldre utan höga inkomster eller eget kapital är en hyresrätt fortfarande den enda chansen till en trygg bostad, som i klimatkrisens spår dessutom borde vara den mest gynnade. Ändå är ingen boendeform mera orättvist behandlad än dagens hyresrätter, jämfört med de ägda bostäder eller bostadsrätter som systematiskt favoriseras genom låga skatter och generösa avdrag.
När därför det nya blågröna styret i Stockholms stadshus vill ombilda och sälja ut allmännyttan i ytterstaden samtidigt som borgerliga riksdagspartier vill driva igenom “fria” marknadshyror, är detta ett oerhört hot mot Sveriges hyresgäster. Ytterst få ledande politiker har heller lyft ett finger mot de hutlösa hyreshöjningar efter ofta illa utförda renoveringar och de nyproduktionshyror som redan idag plogar för “marknadshyror”.

Att delar av allmännyttan redan tidigare har privatiserats och tillåtits bli bli feta spekulationsobjekt för världens största riskkapitalbolag, som Blackstone-ägda Hembla (f d D. Carnegie & Co), är ett skriande monument över bostadens förvandling från en social rättighet till en handelsvara.
Detta är en utveckling som vi lovar varandra att bekämpa. Vi kräver en ny social bostadspolitik med kraftigt ökat inflytande för hyresgästerna, som kan garantera allas rätt till goda och klimatsmarta bostäder med hyror som vi har råd med. Rika erfarenheter från tidigare strider mot ombildningar visar att ett målmedvetet motstånd också har goda möjligheter att vinna!

  • Vi som är samlade till stormötet Rädda hyresrätterna i Folkets Husby den 5 december 2018 uppmanar därför alla hyresgäster att tillsammans med Hyresgästföreningen och en lång rad nätverk och organisationer samordna en gemensam kamp:
  • Mot alla försök att ombilda allmännyttan och genomföra marknadshyror!
  • För en ny social bostadspolitik som sätter stopp för skamlösa hyreshöjningar i samband med renoveringar och garanterar sänkta hyror, förbättrat underhåll och makt åt hyresgästerna!
  • För en stärkt, demokratisk och klimatsmart allmännytta utan vinstkrav!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s