Ny massutvisning till krigets Afghanistan

images_cms-image-000007017

Tisdagen den 11 december utvisades mellan 20 och 30 ungdomar (den exakta siffran är oklar) till kriget i Afghanistan. Utvisningen ägde rum trots protester och genomfördes under en polisiär insats på mer än dubbla antalet utvisningshotade ungdomar.

Området runt flyktingfängelset i Märsta var avspärrat av polisen på tisdagsmorgonen. Polisbussar och andra bilar hade kört omkring i området och patrullerat under dagen, och ett oräkneligt antal poliser vaktade fängelset. Dessa enorma kostnader att fängsla, utvisa och vakta för att verkställa utvisningen har staten minsann råd med, men inte rätten att ge dessa ungdomar en chans till ett liv i trygghet. Det finns alltid pengar och resurser till statens hårda kärna.
Över 3 600 kronor kostar en förvarstagen per dygn (enligt Migrationsverket), vilket betyder att två dygn motsvarar ungefär en månads ekonomiskt bistånd. Det visar att det inte handlar om pengar, utan om ideologisk krigföring mot asylrätten och de mest utsatta män­ni­skor­nas rättigheter.

Enligt FN har fler civila dödats i Afghanistan under första halvåret 2018 än under någon tidigare jämförbar period.
Skälen till detta är att våldet och terrorn drabbar städerna och områden som tidigare  beskrivits som ”säkra” samt USA:s upptrappade bombkrig.
Det är därför viktigt med fortsatta protester mot Sveriges brutala flyktingpolitik.
Flyktingar utvisas till död och förtryck, till dagliga bombattentat och till ett Afghanistan som Sverige varnar medborgare att resa till – på grund av säkerhetsrisken!

Det samlades till protester i Märsta den 11 december. En av de som protesterade är en hazar från Afghanistan (hazarer är en utsatt folkgrupp som lever under ständigt förtryck i Afghanistan). Han berättar för Offensiv att han har fått alla tre avslag och blivit åldersuppskriven. Han har nu skickat in en ansökan om gymnasiestudier och dessutom om sitt gamla pass från Afghanistan för att få sin ålder rättad. Han har inte fyllt 18 år ännu och har bott i Sverige sedan han var 14 år.
Även under måndagen den 10 december samlades det till protester utanför Nobelfesten, dit samhällets elit hade samlats och varav många står bakom den brutala flyktingpolitik som idag utförs i Sverige.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer helhjärtat den livsavgörande kamp som flyktingarna driver och står sida vid sida med dem. Vi säger:
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken.
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism.
• Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s