5000 demonstrerade mot högerns katastrofbudget

IMG-3439

Frankrikes Gula västar visar vägen

Under söndagen samlades mer än 5 000 på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot den nya budgeten som M, KD och SD röstat fram. Stämningen på det stora och fyllda torget var en vilja till kamp och att få protestera. Det var även protester i Visby och 250 deltog i Lund.
Den nya budgeten som slår mot arbetare, unga och låginkomsttagare innehåller skattesänkningar till de absolut rikaste. Denna klassförakt som M, KD och SD har visades i talen från olika organisationer där frågorna smälte in i varandra. Tal som handlade om antirasism handlade även om sexism och tal om klimatet handlade också om människor på flykt och rasismen. Många av talen hade innehöll mycket om klass. Bland talarna var Leo Rudberg för Fältbiologerna, som tagit initiativ till demonstrationen, 13-åriga Morrigan Hörnquist Malmberg som är en av dem ungdomar som skolstrejkat för klimatet och Jorge Maria Londoño från Ungdom Mot Rasism.

Den nya budgeten innebär slutet på fri entré på statliga museum, nedskärningar på Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, Jämställdhetsmyndigheten läggs ner, klimatåtgärders så som flygskatt och minskat bidrag till solceller skärs ned på ungefär två miljarder kronor, sänkt inkomstskatt för högre inkomsttagare motsvarande fyra miljarder samt större satsning på polis och militär. Andra försämringar är bland annat ett utökande av Rut-avdraget och det blir mindre stöd för att bygga hyresrätter. Budgeten som helhet är en reglerätt attack på arbetare, ungdomar och klimatet!

Det är allt för många år sedan så många samlats gemensamt under samma protest mot högerpolitiken. Att många frågor lyftes upp och var sammanhängande var viktigt och visar på ett tecken i tiden.

På onsdag planeras nya protester i bland andra Malmö, Göteborg, Umeå och Örebro. Motståndet får inte stanna på dessa manifestationer och demonstrationer. Nu behöver det byggas på arbetsplatser, skolor och i bostadsområden. Det behövs nätverk, organisering och mobilisering. Frankrike har visat vägen och nu måste vi göra samma sak!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s