”Nu börjar motståndet på allvar”

1336 s03 20190128_171043
Foto: Robert Bielecki

Demonstration till försvar av hyresrätten utanför stadsfullmäktige

Av Anton Lindbäck

”Nu börjar motståndet på allvar!” sa Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd inför demonstrationen som samlats utanför Stockholms stadshus igår kväll inför pågående stadsfullmäktigemöte.
Det var cirka 500 personer som hade samlats på demonstrationen för att rädda hyresrätterna, som anordnades av Hyresgästföreningen och Nätverket Rädda Hyresrätterna (där medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna är aktiva). Kampstämningen var hög.

Huvudparollen för manifestationen löd ”Mot alla försök att ombilda allmännyttan och genomföra marknadshyror”.

Talade på demon gjorde även representanter från bland annat Förorten mot våld, Momentum 22, Ort till ort och Seko, där flera av dem tog upp om hur de som drabbats av den högerpolitik som har förts genom åren har blivit de som har fått skulden för dess konsekvenser. Bland talarna märktes en vilja till motstånd med flera uppmaningar om att detta är startskottet för en proteströrelse och exempel på hur kampen tidigare har gett resultat.

Elin Gauffin från Nätverket Rädda Hyresrätterna tog upp exemplet från Göteborg där Hyresgästföreningen lyckats stoppa ombildningar, men även fått igenom kommunaliseringar och renoveringar med noll kronor i hyreshöjning genom att mobilisera sina medlemmar underifrån. Flera gånger under hennes tal stämde publiken in med applåder.

Sist ut bjöds representanter från Socialdemokraterna, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet, som säger sig stödja kampen, upp för några korta ord.

Demonstrationen avslutades med demonstrationens gemensamma talkör: ”Ropen skalla, bostäder åt alla!” Nätverket fick uppåt 100 nya medlemmar och kommer definitivt att gå vidare med motståndet och med att anordna fler protester under våren. ■

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s