”Vi har inte tid att vänta”

1337 s03 20190201_112133

 

Text och bild av Robert Bielecki

Den växande ungdomsrörelsen för klimatet har spritt sig som en löpeld runtom i världen. I Sverige fortsätter de många fredagsstrejkerna utanför kommunhus och riksdagen. Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv var med den 1 februari – datumet för en nordisk klimatstrejk – utanför riksdagen och pratade med några av de strejkande.

När jag ansluter till strejken halv elva på förmiddagen är det ett 70-tal som har slutit upp. Den nu kända klimataktivisten Greta Thunberg fanns också där och bollades runt mellan de olika inrikes- och utrikes reportrarna.

1337 s03 20190201_110502
Rut Ehn (t.v) och Ester Krokh

Jag fick en pratstund med Ester Krook, som går på Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm, och Rut Ehn från Vansätraskolan i Uppsala.

Varför är det viktigt med dessa klimatstrejker?
– Det är så mycket som är viktigt med det. Att väcka uppmärksamhet bland annat. Men också att uppmana andra och politiker till att göra något. Vi har inte tid att vänta. Ju mer vi strejkar och protesterar, desto mindre kan de [makthavarna] blunda för det. Allt liv drabbas. Om vi inte har en jord spelar inget annat någon roll.

När jag frågar om elever på deras skolor planerar att göra något inför elevernas globala klimatstrejkdag den 15 mars visste de inte om dagen, men lyste upp:

– Vi borde vara med! Vi borde planera för det. Om ingen går till skolan fattar de allvaret i frågan.

– Det behövs radikala åtgärder. Bland annat flygskatt, utveckla tågtrafiken, sälja ekologiska varor med mera. Den internationella kopplingen är viktig, och att påverka de internationella klimatförnekarna som Trump och Bolsonaro. Det handlar om profitfrågan, girigheten hos individer och systemet.

När jag hade pratat klart med Ester och Rut kallades det till en gruppbild på de strejkande. Utöver elever fanns där journalister, lärare och andra yrkesgrupper som deltog under olika paroller som exempelvis #WritersForFuture.

1337 s03 20190201_113726
Herta Tindberg (t.v) och Hedvig Tindberg

Efteråt pratade jag en stund med Hedvig Tindberg, som går på Handelshögskolan i Stockholm, och hennes syster Herta Tindberg, som går i sjunde klass på Strängnäs Montessoriskola:

Varför behöver vi klimatstrejka anser ni?
– För att visa att det är viktigt, att få politiker att agera nu. Hur ska framtiden se ut för oss som är yngre? frågar de sig.

– Det är först när en stor massa visar sin styrka via protester som förändring kan uppnås. Det vore ju optimalt om strejkerna kunde vara längre och sammanhållna, typ 1-2 veckor, där också lärare ingick. Vi har ju inget att förlora, det handlar om vår framtid, säger Hedvig och fortsätter:

– Men vi måste få med oss fler. Det är många som bryr sig, det är liksom ingen som inte tycker klimatet är en viktig fråga, men det är svårt att få med dem i handling.

– För mig är det också viktigt att visa att jag brinner för det här. Jag har varit lite rädd för att visa det för vänner och familj, att jag ska upplevas tjatig. Det blir en frihet att komma hit till andra som bryr sig lika mycket som jag, tycker Herta och berättar vidare:

– Förra året, när jag gick i sexan, startade jag en insamling för ett miljöevent. Vi bakade kakor och så som vi sålde, och hade seminarier om klimatet. Vi samlade in 2 000 kronor till Greenpeace.

Vidare tycker de båda att det behövs mer initiativ och mer djupgående åtgärder för att rädda klimatet, inte att det bara ska vara en cool statusgrej att vara klimat­smart.

Leo Rudberg, vice ordförande för Fältbiologerna, växlade några ord med Offensiv:
– Det är en nordisk klimatstrejk idag på över 50 orter. Det är viktigt. Sen har vi en stor protestdag den 15 februari och sen igen den 15 mars, den globala klimatstrejken som vi hoppas blir stort även här. I Belgien, Tyskland, Schweiz och så vidare har det varit större demonstrationer koncentrerade till en ort, medan det i Sverige har varit mycket mer utspritt över landet, om än mindre, säger Leo och fortsätter:

– Det blir fortsatt viktigt med civil olydnad i dessa frågor, eftersom politiker och makthavare vägrar att lyssna på oss.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger sitt fulla stöd till ungdomarnas strejker och deltar i mobiliseringen inför den globala kimatsrejken 15 mars. Mer aktivt motstånd och fler protester kommer att behövas.

För att verkligen lösa klimatfrågan måste dock storföretagen, energibolagen och bankerna förstatligas och ställas under demokratisk kontroll och styre underifrån för att på så sätt kunna planera och göra en grön omställning av produktion och distribution av varor och tjänster – att ersätta kapitalismen med en global, socialistisk samhällsomvandling. ■

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s