Dags att formera motståndet

1337 s07 20190128_171539

 

Av Arne Johansson, Rättvisepartiet Socialisterna

När det nya Nätverket Rädda Hyresrätterna tillsammans med Hyresgästföreningen Region Stockholm samlade cirka 600 arga hyresgäster och andra till en första större protest mot marknadshyror, ombildning och utförsäljning av allmännyttan utanför Stockholms stadshus den 28 januari var enigheten stor om att detta var ett första steg som måste följas av fler och ännu bredare protester.

Att en aktiv fackförening som Seko Stockholm också med kort varsel antagit ett stöduttalande och bidrog med en talare visar också på möjligheten att se fackföreningar och hyresgäströrelsen marschera sida vid sida och stödja varandras protester mot det så kallade januariavtalets upprivna anställningsskydd och omvända fördelningspolitik.

På Rött forums möte strax efter demonstrationen deltog även aktiva i Nätverket Gemensam välfärd, som på sin kant försöker samla de nätverk som kämpar mot privatiseringar och undergrävd välfärd.

Att Hyresgästföreningen i Västra Sverige och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder gemensamt manar till landsomfattande protester och samma kamp liksom en gång rörelsens pionjärer innebär stärkta möjligheter att bryta den rådande handlingsförlamningen och bygga ett breddat motstånd.

Även i de förberedelser som nu pågår inför kvinnokampens 8 mars och den globala skolstrejken för klimatet den 15 mars finns nya möjligheter att argumentera för en ännu bredare front mot den nyliberala politikens krigsförklaring och för välfärden, klimatet och en dräglig livsmiljö.

På Rött forums rådslagsmöte i ABF-huset den 18 februari kl 18 finns en god chans att stämma av alla dessa möjligheter till vårvinterns och vårens nya och samlande initiativ till gemensamma protester. ■

Lämna en kommentar