”Nu tar vi strid för allmännyttan”

1337 s07 20190128_171539

Den 11 februari kom Stockholms blågröna politiker med direktiv om hur de ska ”bli av” med 20 000 hyresrätter genom bostadsrättsomvandlingar. Elva områden pekas ut: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen. Västertorp och Sätra.

Det är uppenbart att dessa borgare vill slå sönder själva hyresgästkollektivet. Det betonas flera gånger i pressmeddelanden att det är i områden där hyresrätten utgör mer än 60 procent av själva beståndet och där allmännyttiga hyresrätter är fler än privata som ombildningarna ska äga rum. 

På detta sätt påstås områdena bli av med segregeringen. En direkt tillbakakaka kommer från hyresgästkämpar som påpekar att den stora och skadliga segregeringen i Stockholm är alla homogena höginkomsttagar- och/eller villaområden. Varför finns det ingen plan för att bygga billiga hyresrätter där istället?

Till exempel har Husbys hyresgäster under hela 2000-talet visat på styrkan i att dela boendevillkor och bli starka tillsammans när de bland annat har stoppat rivningar av hus och gångbroar samt fått igenom upprustningar på mer rimliga villkor (den så kallade Husbymodellen). Detta vill högern slå sönder.

Inte ett ord sägs om vart de hyresgäster som inte kan eller vill ombilda/ta banklån på flera miljoner ska ta vägen. Bostadsrättsomvandlingar är själva definitionen på segregering. En lägenhet som det idag är gratis att flytta in i kommer efter ombildningen kosta flera miljoner att flytta in i.

Detta sporrar Nätverket Rädda Hyresrätterna som den 12 februari har ett nytt medlemsmöte för att planera motståndet [samtidigt som denna tidning går till pressläggning]. Vid förra vändan för tio år sedan stoppades 40 procent av ombildningförsöken genom lokal organisering. 

Här är några av argumenten som kommer att användas:

1. Det finns inget så skadligt för grannsämjan som en ombildningsprocess där grannar ställs mot varandra. Fusk, utpressning och mobbning är mycket vanligt! Säg nej till det och respektera att hyresgästerna valt att bo i kommunala lägenheter – inget annat.

2. Många av kvarteren som nu utsätts för ombildningsförsök har redan tidigare sagt nej flera gånger. Låt oss hyresgäster få bo i lugn och ro. Respektera tidigare fattade beslut. Vad skulle en villaägare säga om någon kom och sa – det här hemmet ska ändra ägandeform?

3. Redan springer mäklare omkring i Stockholms trappuppgångar och försöker få igång ombildningsprocesser för att göda sina egna plånböcker. Dessa profitörer är inte trovärdiga informationsspridare då de bara får betalt om en ombildning går igenom. Till och med i stadens pressmeddelanden om ombildningarna märks en oro för dessa ”branschmän” som ändå är de som kommer anlitas.

4. Vid en ombildning köper du inte bara din lägenhet – du blir delägare i hela fastigheten (tillsammans delar grannar på ett lån på flera hundra miljoner kronor). Känner du det förtroendet för dina grannar? Vad händer när räntorna på det gemensamma lånet går upp eller när det visar sig att en firma som ni har anlitat för någon renovering fuskar?

5. Det är ett enormt stort ansvar att bedriva en bostadsrättsomvandling. Du blir automatiskt hyresvärd åt kvarvarande hyresgäster. Är det ett ansvar du är beredd att ta?

6. Alla vill eller kan inte låna 2-3 miljoner av en bank för att köpa ett hem vi redan bor i! Vid en ombildning blir du av med den renoveringsfordran du har på det kommunala bostadsbolaget och får därefter betala all renovering i lägenheten själv.

7. Ombildningarna är processer som slår ut och sållar människor. Vi vill inte medverka i något sådant. Alla ska ha rätt att bo! Vi tänker på framtiden, på våra barn.

8. Idag kan månadskostnaden för att bo i en bostadsrätt vid lyckliga omständigheter vara lägre än många hyror. Det beror på skattesubventioner och historiskt låga räntor, till och med minusräntor. Detta är ohållbart i längden och räntorna är på väg upp. Risken för att bostadsbubblan spricker med en smäll är överhängande, då faller värden och priser. Tänk på att det är inte du som äger lägenheten. Det gör banken som kan ta tillbaka lägenheten om den anser att marknadsvärdet har sjunkit under lånesumman.

9. Som hyresgäst är du en del av hyresgästkollektivet och kan komma med i kampen för en ny social bostadspolitik för sänkta hyror och renoveringar på hyresgästernas villkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s