Husby rustar för protester för att rädda Järvafältet

OFFE-0321-A-002-A

Av Arne Johansson (aktiv i Norra Järva Stadsdelsråd och Rättvisepartiet Socialisterna)

I en protestvecka av dagliga flygbladsutdelningar och namninsamlingar med kulmen i ett stort opinionsmöte på Husby gård den 24 mars kommer Norra Järva Stadsdelsråd att samla en kraftfull opinion mot planerna på att dra en ny väg och bygga 700 bostäder som skövlar Husbys natursköna kant till Järvafältet. Inne i Husby gård håller stadsdelsrådet strax därpå sitt årsmöte, där motståndet mot det blågröna styrets försök att sälja ut våra hem blir ett huvudtema.

Av alla planer på en extrem förtätning av Husby med 2 000 nya bostäder utöver dagens 5 000 i en redan tätt bebyggd stadsdel är Veidekkes och Svenska Bostäders begäran att få bygga 700 längs Järvafältet i Husby de mest upprörande.

Förslaget innebär ett slag rakt i Husbys ansikte mot solen och stadsdelens mest populära utomhusmiljöer runt Husby gårds gröna oas.

Skogsbrynen intill Järvafältets natur och kulturområde skulle skövlas och de smala gröna kilarna mellan Järvafältet och bostadskvarteren i Husby klippas av.

Därmed skadas också den biologiska mångfalden och viktiga spridningskorridorer för växter och djur längs Järvafältets gröna kil. Dessa blir omöjliga att kompensera, särskilt som Järvafältet redan utsätts för
allvarliga störningar genom pågående och planerade byggen på andra sidan av fältet, som Förbifartsbygget och en stor begravningsplats runt Granholmstoppen.

Om inte förslaget dras tillbaka för gott lär många husbybor vara minst lika motiverade att bekämpa detta förslag som när vi 2008-2009 lyckades stoppa både det så kallade Järvalyftets extrema planer på en ombyggnad av Husby med rivningar och lyxrenoveringar och några år senare den strukturplan som ville riva gångbroarna.

Två av dem som redan har lovat delta på söndagens opinionsmöte och de efterföljande diskussionerna om ombildningar och utförsäljningar på stadsdelrådets årsmöte är Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari och oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V), som också är ny vice ordförande i Svenska Bostäder. ■

Läs också: ”Växande motstånd mot byggplaner på Järvafältet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s