Intervju från sittstrejken på Norra Bantorget

Ahmad Khaled Rezaee med familj. (Foto: Natalia Medina)

av Vilgot Karlsson

Ahmad Khaled Rezaee med familj, som åkt tåg från Kolsva, Småland för att delta i sittstrejken. De kom till Sverige 2015 och har tre barn, varav två är födda i Sverige. Familjen har fått avslag från Migrationsverket 6 gånger, och säger att de inte förstår hur någon kan hävda att det är säkert att åka tillbaka till Afghanistan. Alla i familjen känner stress och oro över framtiden och hotet att skickas tillbaka.

– Vi har bott här i fyra år, och har lärt oss om svenska lagar och regler och svensk kultur. Barnen vill bara gå i skolan, och vi vill bara få stanna här.

De berättar att dottern Zamarud Taban har opererats ett flertal gånger och behandlats för bland annat MRSA (meticillinresistenta stafylokocker, en bakterie som är resistent mot antibiotika). De visar läkarintyg som varnar mot att utvisa henne till ett land där hon inte kan få vård, men på grund av att hon inte har haft en infektion på sex månader så hävdar migrationsverket att det är okej att lämna Sverige.

Hur upplever barnen den här situationen, sittstrejken?

– Det är såklart jobbigt för dom att vara här. Den som har små barn hemma kan förstå hur vi har det!

Familjen berättar att de har fått ett positivt bemötande från folk som har gått förbi sittstrejken, att många vill förstå varför de sitter där på Norra Bantorget. De uppmanar alla att ge sitt stöd till strejken, och hjälpa till att göra deras rösta hörda.

Zamarud Taban med sin lillebror. (Foto: Natalia Medina)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s