Kärlek, solidaritet och medvetenhet

Koffee (Foto: Natalia Medina)

av Natalia Medina

Ett hav av färgglada tält böljar mellan tallarna på Ölands västra sida, söder om Ölandsbron. Här har reggaefestivalen Öland Roots huserat och växt sedan 2004.

Campingen är indelad i tre delar; barncamping, lugncamping och en del där musiken aldrig tystnar. I år pågår festivalen i 4 dagar och lineupen är extra imponerande med både svenska och internationella stornamn. Det jamaicanska stjärnskottet Koffee gör ett lysande framträdande på festivalens första dag och på festivalens sista glänser reggaelegenden Marcia Griffiths. Reggae, dancehall, hip-hop, R&B och soul blandas om vartannat på de olika scenerna.

Öland Roots är så mycket mer än artisterna. Här finns bland annat: Workshopar i graffiti och macrame för den kreativa. Yoga och capoeira för den aktiva. Filmvisning och föreläsningar för den engagerade.

Att festivalen har några år på nacken märks. Många av barnsjukdomarna är efter 15 år borta och bakom festivalen finns ett massivt team av volontärer som får allt från incheckning till sophantering att flyta på.

Offensiv fick tillfälle att prata med Johanna Anemalm, ansvarig för festivalens miljö- och hållbarhetsarbete. Hon vill överbrygga avståndet som finns mellan miljötänk och den temporära slit och släng-mentaliteten som en festival annars ofta innebär.

– Många besökare är ovana vid att tänka på miljön när de är på festival. Därför försöker vi att synliggöra arbetet bakom, berättar Johanna. Runt om på festivalområdet finns skyltar med information och nära entren står återvinningsstationen där volontärer varje dag sorterar festivalens alla sopor för hand. Matrester komposteras för användning i ”tillsammansodlingen”, ett kooperativ bestående av 10 personer med familj som odlar både till sig själva och till festivalens restauranger. Sedan några år tillbaka är all mat på festivalen även vegansk.

– Det skapar trygghet att vara på en städad plats, säger Johanna när hon visar sopstationen.

Öland och Gotland är två av Sveriges torraste platser. Johannas nästa idé för att minska festivalens klimatavtryck är rening och återanvändning av vattnet.

– Vi vill bygga en solidarisk plats. Här har vi skapat ett minisamhälle där vi kan se vad som skulle funka och inte funka även i större skala.

(Foto: Natalia Medina)

Johanna Anemalm (Foto: Natalia Medina)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s