15 000 kr för en trea

1366-s03-bostadsdemo-768x512
Inte så många som vill ombilda, mycket tack vare stark organisering (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin

När Rättvisepartiet Socialisterna är ute och kampanjar med kampanjen Rädda Hyresrätten träffar vi på många exempel på det sunkiga klassamhälle som redan dagens bostadspolitik har skapat.

15 000 kronor för en trea är inte ovanligt, nybyggda treor eller treorna på andrahandsmarknaden.
Samsunnahar, 28 år, berättar om sin bostadssituation:
– Jag studerar till lärare och min man till biomedicinsk analytiker. Vi har ett barn. Vi hyr i andra hand av en kille som bor i London. Vi får betala 15 000 för trerumslägenheten i Farsta som HSB äger. Det gör att vi måste ha två inneboende killar för att klara oss.
– Det är jätteorättvist. Hur kan det få vara så att HSB låter honom hyra ut när han inte bor här? Jag förstår inte hur det planeras, det behövs arbetskraftsinvandring, det behövs studenter, men vi ska inte ha någonstans att bo?

Vi träffar hela familjer som tränger ihop sig i en etta. Andrahandsmarknaden avreglerades under Reinfeldts regering och är ett varnande exempel på vad som väntar om marknadshyror införs överlag.
Det är inte bara bostadsföretagen som mjölkar ut extrema vinster ur nyanlända, studenter, ungdomar, frånskilda med flera som behöver bostad – det är också bostadsrättsägare som passar på att låta hyresgäster betala deras resor eller andra boenden under förevändningen ”att alla gör så”. Så skapas en negativ spiral där fler och fler trampar på dem som står under en.


Lågt intresse för ombildning

Hittills har bara 12 bostadsrättsföreningar lyckats få stöd från över 50 procent av hyresgästerna att gå vidare i ombildningsprocessen och lämna in intresseanmälningar i Stockholm. Dessa 12 fastigheter har 1 390 lägenheter, vilket är en liten del av de 12 600 lägenheter som fått ombildningserbjudande av staden.
Medan Hökarängen och Rågsved gläds åt att ingen bostadsrättsfö­rening lyckats i deras orter och bara en mindre i Bagarmossen är Grimsta den ort med flest intresseanmälningar, mycket tack vare den stora fastigheten Kvicksilvret 1 på nästan 400 lägenheter. De aktivister som Offensiv har pratat med vittnar om hur mäklaren direkt ljuger om att boende ska få köpa till 70 procent av marknadsvärdet, utan kontantinsats, samt att bostadsrättsföreningen lovat de som inte kan få lån att låna av föreningen. En väldigt skakig affär.

Nätverket Rädda Hyresrätterna och de lokala nätverken genomför systematiska dörrknackningar och kommer göra allt för att inte en enda ombildning går igenom (vilket kräver att 67 procent röstar ja på en köpstämma). Nätverk, kämpande hyresgästföreningar, Rättvisepartiet Socialisterna med flera tar samtidigt kamp för att vända hela bostadspolitiken så att allmännyttan åter blir för hela samhällets nytta och bostaden en social rättighet. På riksplanet står den närmsta striden till att stoppa regeringens plan på marknadshyror i nyproduktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s